Kvinna håller i visningslapp, bostäder
Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT, Anders Wiklund / TT

Börsoron smittar bostadsmarknaden

Oron på världens börser gör köparna försiktiga
2:02 min

Den gångna helgen var något av ett startskott inför höstens lägenhetsförsäljningar. Mäklare som Ekot pratat med varnar nu för att börsoron smittar av sig på bostadspriserna.

De senaste dagarnas oro på världens börser kan påverka bostadsmarknaden, det säger Erik Olsson, VD på Erik Olssons Fastighetsförmedling.

– Aktiebörsen har en viss inverkan på bostadspriserna. Väldigt lite på det vanliga segmentet men på lyxbostäder, 20 miljoner och uppåt, där har aktierörelser större påverkan.

– Men själva oron som ligger bakom att börserna nu faller över världen påverkar alla typer av bostäder.

Vilka är det som påverkas mest av den här oron?

– Det gör ju alla. Så fort man inte vet att man har stadig mark under fötterna då blir man orolig och då vill man inte göra affär på samma sätt som man ville veckan innan.

Den senaste tiden har prisutvecklingen på bostadsmarknaden mattats av och frågan är nu vad som händer om börsoron håller i sig.

Svensk Mäklarstatistik presenterar i dag ny statistik som visar att villapriserna i riket har gått upp med två procent de senaste tre månaderna, medan lägenhetspriserna sjunkit med två procent under samma period. Men priserna på bostadsrätter det senast året har ändå har stigit med i genomsnitt sju procent i riket och nio procent på villamarknaden.

Som vanligt finns det regionala skillnader. På den heta Stockholmsmarknaden är det något sjunkande priser på lägenheter de senaste tre månaderna. Så lite avvaktande marknad skulle man kunna säga.

Förutom börsoron finns annat som kan kyla ned bostadsmarknaden den närmsta framtiden. Ett exempel är om det införs ett så kallat skuldkvotstak där låntagarens disponibla inkomst sätter en gräns för hur mycket han eller hon får låna för att köpa en bostad.

– Jag är helt övertygad om att sådana åtgärder som politikerna inför kommer att bromsa prisutvecklingen. Då tar man pengar från folks plånböcker och disponibla inkomst. Då minskar betalningsviljan. Det får effekt, det har vi sett tidigare, säger Erik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".