Lärarbrist ger höjda ingångslöner

1:50 min

Det råder lärarbrist i landet. Och det här har lett till ett kraftigt lönelyft för nyutexaminerade lärare och lärare som byter jobb. Ekot har träffat Lina Westerlund som arbetar på en grundskola i Huddinge. Hon tog examen i vintras och fick 39.000 i ingångslön.

– Eftersom jag hade kollat med det fackliga ombudet för lärarnas riksförbund och med kollegorna i arbetslaget först och de sa begär 39 för det är vad vi vill ha. Då sa jag det att jag vill egentligen kolla runt lite förts men om jag får 39 så säger jag ja direkt. Och då fick jag 39.

Lina Westerlund berättar att hon och hennes kurskamrater har varit minst sagt eftertraktade sedan de tog examen.

– Jag skrev på Facebook att jag var färdig med min uppsats och fem minuter senare hade jag fyra olika tips om jobb.

Att det råder huggsexa om lärarna just nu och att ingångslönerna har förändrats rejält de senaste åren bekräftas av både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet och 35.000 kronor och uppåt är inte längre en ovanlig ingångslön för en utbildad lärare.

Men långtifrån alla inom kåren tjänar så mycket. Medellönen för en grundskollärare som undervisar på mellanstadiet låg under 2016 på drygt 34.000 kronor.

Det finns också stora skillnader i olika delar av landet. Att den som byter jobb eller är ny på arbetsmarkanden kan få betydligt högre lön än den som jobbat på en skola i 25 år leder också till visst missnöje inom kåren. Det säger Jan Kontinen som arbetar som gymnasielärare i Huddinge och som är fackligt ombud för Lärarnas riksförbund.

– Plötsligt känner man sig ifrånsprungen lönemässigt och man känner sig nästan tvingad att byta jobb för att hänga med i löneracet och det är något som gör att många lärare just nu inte är så nöjda med sig arbetssituation.

Lönen spelade inte in när Lina Westerlund valde utbildning. Däremot tror hon att de höjda ingångslönerna kan få fler att välja läraryrket.

– Jag funderade inte på lönen alls. Däremot vet jag att det är många studenter som väljer bort läraryrket på grund av lönen men förhoppningsvis är det fler som kommer att söka nu då.