Dansk militär ska avlasta polisen i en satsning mot gängkriminaliteten

1:49 min

23 skottlossningar på två månader. Danmark brottas med pågående gängkrig i Köpenhamn. Men nu svarar regeringen med att sätta in militären vid gränsen till Tyskland för att frigöra fler poliser för att arbeta mot gängkriminaliteten.

– Med försvarets hjälp kan vi frigöra poliser till andra viktiga uppdrag, sade den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen, från högerpartiet Venstre,vid en presskonferens i dag.

Det handlar om att fler poliser ska arbeta med den eskalerande gängkonflikten som främst Köpenhamn, men även andra danska städer som Åhus, tampas med.

Gängkonflikten har hittills inte krävt några liv, men två unga killar, 17 och 19 år har blivit skottskadade i Köpenhamn den senaste månaden. Ingen av dem har något med gängen att göra, enligt polisen.

– Det vi ser just nu är hämnd, för den ena skjutningen och den andra, säger Torben Svarrer, polisinspektör i Köpenhamn.

Han berättar att polisen också ser att ett gäng, Loyal to Familia, expanderar och detta kan vara skälet till att man hamnat i konflikt med ett annat gäng.

– Det kan också vara något som de andra ser som ett hot.

För att frigöra ytterligare resurser till polisen, utöver att försvaret ska sköta gränskontrollerna, vill regeringen också titta på bevakningen av terrorhotade platser. Ett exempel är synagogan i Köpenhamn. Men förslaget har ött kritik från Polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt som menar att militären inte är utbildad att sköta sådana uppgifter.

– Militären är utbildad för krig och så vitt jag vet är Danmark inte i krig, säger Claus Oxfeldt till dansk TV2.

Vidare har regeringen i dag också presenterat fleråtgärder för att sätta stopp för gängkriminaliteten. Bland annat att bara särskilt utbildad personal, som väktare, kommer att få bära skottsäkra västar,samt att man skjuter till pengar för att anställa fler poliser.