Trump på Twitter: Militära lösningar på plats

1:53 min

USA:s president Donald Trump retweetade för mindre än en timme sedan bilder från USA:s Stillahavskommando som visar bombplan i Guam redo att sättas in i operation "Fight Tonight" mot Nordkorea om anfallsordern kommer.

"Militära lösningar är nu helt på plats, låsta och laddade om Nordkorea agerar oklokt. Förhoppningsvis hittar Kim Jong-Un en annan väg."

Ja, så twittrade USA:s president Donald Trump tidigt på morgonen amerikansk tid. Därmed har ordkriget med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skruvats upp ytterligare ett steg.

– Presidenten borde lämna sin golfklubb utanför New Jersey och återvända till Vita Huset och samla alla diplomatiska och militära experter, vi måste vara noga med språket när krig och kärnvapen ligger i potten säger Eric Swalwell, demokratisk kongressledamot.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley är på väg för att träffa Donald Trump senare idag. USA:s allierade är vana vid presidentuttalanden som är noga avvägda av säkerhetsrådgivare och amerikanska UD och det råder osäkerhet om hur man ska tolka Trumps spontana uttalanden och twitterinlägg.

Japan och Sydkorea har uttryckt starka önskemål att de vill konsulteras innan USA vidtar militära åtgärder mot Nordkorea. En kinesisk statskontrollerad tidning skriver att Kina bör förhålla sig neutralt och varnar Pyongyang för att avfyra missiler.

Det finns också de här i USA som betonar att Trump inte behöver tolkas som ett direkt hot om anfall mot Nordkorea utan som en ny varning till Kim Jong-Un att inte sända missiler inte ens som en maktdemonstration i närheten av militärbaserna på det amerikanska territoriet Guam.

USA:s försvarsminister James Mattis har också nyanserat presidentens uttalanden genom att säga att USA fortfarande föredrar en diplomatisk lösning ett krig skulle vara katastrofalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista