Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Någon som tankar.
Oljepriset faller att prognosen visar på höjd efterfrågan. Foto: Fredrik Persson/TT

Oljepriset sjunker trots höjda prognoser

Analytiker: Nolltillväxt för olja om tio år
1:48 min

Prognoserna för efterfrågan på råolja höjs oväntat mycket. Men oljepriset faller ändå. Oro för att ordkriget mellan Nordkorea och USA ska spåra ur i en väpnad konflikt bidrar till utvecklingen.

Efterfrågan på råolja ökar oväntat snabbt just nu, enligt prognoser från både västvärldens energiorgan IEA och oljekartellen Opecs ekonomer. Rapporterna kommer under en vecka där oron samtidigt sprider sig för att ordkriget mellan USA och Nordkorea ska spåra ur i en väpnad konflikt.

Oron kring Nordkorea trycker ned oljepriset, enligt Nordeas råvarustrateg Thina Margrete Saltvedt.

– De finansiella investerarna söker sig till säkra placeringar, som dollar, schweizerfranc och guld. Det andra är samtidigt att länder som eventuellt kan beröras av ett krig eller militära åtgärder i området är ju länder som Kina, Japan och Sydkorea. Det är några av världens största oljeimportörer.

Den ökade efterfrågan som syns i prognoserna är goda nyheter för oljeländerna, med Ryssland och Saudiarabien i spetsen. Det innebär att de får hjälp att beta av de gigantiska oljelagren runt om i världen, som legat som en våt filt över oljepriserna i flera år.

Men det räcker inte. Oljeindustrins produktionsapparat måste ändå anpassas. Det är därför som oljekartellen Opec och ett tiotal andra oljeländer, med Ryssland, har gjort upp om att dra ned produktionen med 1,8 miljoner fat olja per dag. Uppgörelsen gäller sedan januari i år och fram till mars 2018.

Problemet med uppgörelsen är bara att det har blivit allt svårare för Saudiarabien att få andra Opecländer att hålla vad de lovat. Fusket ligger enligt IEA på rekordnivån en halv miljon fat råolja per dag och bedömare som Thina Margrete Saltvedt ser nu en risk för att samarbetet ska kollapsa, vilket skulle vara ett hårt bakslag för oljekartellen Opec.

På lite sikt, om 3-4 år, kan oljeländerna få draghjälp. De senaste årens kraftiga nedgång i nya oljeinvesteringar slår då igenom vilket kan väntas trycka upp prisläget, tror bedömare som Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker på SEB i Norge.

Fast om kanske tio år hägrar ett helt annat scenario. Då väntas produktionen av transporter och energi vara så elektrifierad att den årliga tillväxten för efterfrågan på olja börjar sjunka ned mot noll, från ett historiskt snitt på omkring 1,5 procent, enligt Bjarne Schieldrop.

– Det är mycket som talar för att det kan ske någon gång mellan 2025 och 2030, på grund av infasningen av elbilar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".