Merkel om Trumps tonläge: Bidrar inte till en lösning

1:21 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalade sig kritiskt mot krigsretoriken mellan USA och Nordkorea i dag.

– En eskalering av tonläget är fel svar, tycker jag. Det bidrar inte till en lösning av konflikten, sa hon när hon idag för första gången kommenterade den senaste tiden krigsretorik mellan USA och Nordkorea.

Svaret kom på en direkt fråga om vad hon tyckte den amerikanske presidenten Donald Trumps senaste uttalande i dag om att en militär lösning är förberedd.

Merkel, som är en av de viktigaste globala politikerna och vars åsikt kan väga tungt sa också, i tydlig riktning USA, att hon inte tycker att ett militärt angrepp är motiverat.

– Jag menar att jag inte ser att det finns någon militär lösning i den här konflikten och att en sådan inte heller är nödvändig, sa Merkel på en presskonferens idag som egentligen handlade om flyktingfrågan.

Tyskland, som ju är ett Natoland, kommer bara medverka till lösningar i konflikten som inte är av militär art, fortsatte den tyske förbundskanslern.

Hon uppmanade länderna i FN:s säkerhetsråd, särskilt USA och Kina, att göra vad de kan för att nå en diplomatisk, fredlig lösning av konflikten.

Även den tyske utrikesminister Sigmar Gabriel har på sistone uppmanat USA och Nordkorea att sänka tonläget i konflikten.