Ubåtsägaren begärs häktad – samtidigt bärgas ubåten

1:37 min

Ubåtsägaren begärs häktad misstänkt för att ha orsakat kvinnans död på grund av oaktsamhet. Samtidigt meddelar polisen att ubåten bärgats och är på väg in mot land.

Trycket utanför domstolen var stort i dag när häktningsförhandlingen mot den 46-årige ubåtsägaren drog igång. Åklagaren yrkade på stängda dörrar med hänsyn till polisens förundersökningsarbete och för att skydda offrets familjen från kränkande uppgifter som kommit fram under dagens förhör.

I åklagarens framställan till domstolen anklagas mannen för att vid någon tidpunkt efter klockan 19 på torsdagen "på ett okänt sätt" ha dödat kvinnan.

Något som mannen nekar till. Han ska också ha uttryck att han "mycket gärna" vill ge en förklaring till det inträffade i rätten.

Den 30-åriga kvinnan som varit försvunnen sedan i torsdags är verksam frilansjournalist med flera internationella arbetsgivare och ska enligt medieuppgifter ha arbetat med ett reportage om den 46-årige mannen när hon i förrgår steg ombord på hans egenkonstruerade ubåt. När båten aldrig återvände anmäldes hon som saknad av sina anhöriga.

Efter ett större sökpådrag återfanns båten på fredagen utanför Köpenhamn när den höll på att sjunka. Mannen kunde då räddas men kvinnan var fortsatt försvunnen.

Mannen säger att han redan släppt av kvinnan på en kaj under torsdagskvällen. Enligt uppgifter till media ska det finnas en övervakningsfilm från en restaurang som varit installerad på platsen mannen utpekat som landstigningsplatsen som polisen tagit del av under dagen.

Bärgningsarbetet av ubåten fortsatte också under dagen. Förhoppningarna är att ubåten i sig ska ge avgörande pusselbitar i gåtan kring vad som hänt kvinnan.

Vid 19-tiden meddelade polisen att ubåten bärgats och är på väg att bogseras in mot land. Sen kväll och under natten kommer man att tömma ubåten delvis för att kunna lyfta upp den på land, därefter kommer den att undersökas. Hittills har man inte kunnat komma in i den.

Familjen till kvinnan valde under dagen att gå ut i media. Man säger att man är bestörta över det inträffade men att man hoppas att hon ska återfinnas välbehållen.

Dansk polis har sagt att ytterligare uppgifter inte kommer att lämnas förrän ubåten är undersökt.