Kenyas president Uhuru Kenyatta, när han röstade i tisdags.
Kenyas president Uhuru Kenyatta, när han röstade i tisdags. Foto: SIMON MAINA

Valresultat: Kenyas president sitter kvar

Avspeglar röstande präglat av etnisk tillhörighet
1:50 min

Efter lång väntan och en hel del oro avgavs ikväll de officiella röstresultaten i det kenyanska presidentvalet som gav den sittande presidenten Uhuru Kenyatta en klar seger i valet. Valmyndighetens arbete har berömts av oberoende observatörer, men oppositionen motsätter sig resultatet och hävdar valfusk.

Efter en mycket lång väntan, ett tal av valmyndighetens ordförande, som dessutom fick avbrytas för att parterna skulle signera dokumentet så räknades så resultaten från alla lokala myndigheter upp, vilket bara det tog en halvtimme.

Så till slut, strax efter klockan 22 lokal tid, kunde den sittande presidenten Uhuru Kenyatta utropas som segrare i valet. Men valresultatet pekar på stora lokala skillnader som avspeglar ett röstande starkt präglat av etnisk tillhörighet. Stora delar av landets västra delar och kusten röstade på den evige utmanaren Raila Odinga, som med det här valet gjort sitt fjärde försök att nå presidentposten.

Oppositionen har hela tiden hävdat valfusk och att den elektroniska valprocessen manipulerats, utan att kunna peka på några tydliga bevis för det. Under de senaste dagarna har det varit oroligt på flera platser i Nairobi och landets västra delar, där anhängare till oppositionen protesterat och beskjutits med tårgas av polisen.

Klart är dock att inget val i Kenyas historia genomförts på ett så korrekt och öppet sätt som denna gång. Valet för tio år sen, där Raila Odinga troligen vann, men där valfusk ledde till att han förlorade, ledde till våldsamma sammanstötningar som ledde till att över tusen människor dödades. Nu ser det inte ut att bli så.

För den 72-årige Raila Odinga är troligtvis hans långa politiska karriär över nu. Oppositionen har nu fem år på sig att omgruppera och finna en ny ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".