USA:s president Donald Trump och republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell.
USA:s president Donald Trump och republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT, Chip Somodevilla/TT

Trump i bråk med partiets ledare i senaten

Började när kongressen misslyckades att ersätta Obamacare innan sommarledigheten
2:21 min

Presidenten tycker att senaten misslyckats i viktiga politiska frågor och senatsledaren Mitch McConnell tycker den oerfarne presidenten har orimliga förväntningar.

– Vår nye president saknar erfarenhet av den här typen av arbete. Han har överdrivna förväntningar på hur snabb den demokratiska processen är, sa den republikanske senatsledaren Mitch McConnell på ett Rotarymöte i hemstaten Kentucky.

Den omedelbara anledningen till bråket var att kongressen innan sommarledigheten misslyckades med att ersätta Obamacare med ett nytt sjukförsäkringssystem, det kanske viktigaste målet för presidentens första halvår.

Trump ogillade att bli kallad nybörjare och krävde att Mitch McConnell skulle börja jobba.

- Mitch! Sätt igång och se till att saker blir gjorda!

Sedan hade presidenten en hel lista på vad som måste göras. 

Sjukförsäkring var det första, men där har senaten redan sagt att den finns inte på kartan inför att kongressen samlas igen i september. Obamacare finns alltså kvar. Men samtidigt ökar många amerikaners kostnader och systemet är instabilt.

Sänkta skatter är också utlovade. Främst kraftigt sänkt företagsskatt. Men finansieringen är oklar och kommer skapa politiska problem. Lobbygrupperna är starka.

Trump har lovat infrastruktursatsningar för hundratals miljarder. Det vill även demokraterna ha. Men inte finansierat på det vis Trump vill. Så även där blir problem.

Det mest akuta är att höja lånetaket, men även där väntar problem. Demokraterna vill, men flera republikaner har invändningar. Risken är att pengarna tar slut och staten får stänga delar av verksamheten. Det hände senast 2013.

Ett annat problem som kräver lösning är den omfattande missbruket av heroin och heroinliknande läkemedel. Det liknas vid en epidemi och är allvarligast i flera delstater där Donald Trump fick stort stöd.
Varje dag dör 142 människor i överdoser och det liknas vid ett 11:e september var tredje vecka.

Nyligen föreslog en kommission att presidenten skulle utlysa nationellt nödläge. Vid en presskonferens i torsdag meddelade Trump att han skulle följa rekommendationen. Men han hade inget svar på vad det skulle innebära konkret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".