Kina vill ha fredlig överenskommelse om Nordkorea

Efter flera dagars hårda ordväxlingar och direkta hot om attacker mellan Nordkorea och USA har Kinas president Xi Jinping för första gången uttryckt sin oro över den den hårda retoriken som ökat spänningarna på Koreahalvön. I ett telefonsamtal med president Trump manade den kinesiske presidenten till återhållsamhet.

Situationen på Koreahalvön måste lösas fredligt. Det sa Kinas president Xi Jinping i ett telefonsamtal med USA presidnet Donald Trump, uppger statliga kinesiska medier. Liksom tidigare uppmanade han till återhållsamhet för att inte låta spänningarna ökar mer.

President Xi Jinping ska även ha sagt att kärnvapennedrustning på Koreahalvön ligger i båda ländernas intresse och uppmanat parterna att avhålla sig från att spä på spänningarna mer genom ord och handlingar.

I ett uttalande säger Vita huset att de två ledarna var eniga om att Nordkorea måste sluta med sina provokativa handlingar.

Efter flera dagars hårda ordväxlingar och direkta hot om attacker mellan USA och Nordkorea de senaste dagarna kom president Trump med nya hot igår.

– En militär lösning är nu på plats, laddad och klar, skrev Trump i en tweet. Samtidigt anklagar Pyongyang honom för att föra Koreahalvön allt närmare krig.

Xi Jinping ska även ha upprepat att Kina fortsatt vill se en politisk lösning och fortsätta ha kontakt med USA, förutsatt att det finns en ömsesidig vilja att få till en lämplig lösning.

Hoten från Nordkorea om att avfyra interkontinentala robotar mot Guam – över Japan – fick på lördagen Japan att aktivera robotförsvaret i flera städer, rapporterar AFP.