Meteorregn över landet i kväll

1:32 min

Klockan sju i kväll når Perseidernas meteorregn över jorden sin topp.
En nästan full måne kommer att göra det lite svårare att se de allra minsta gruskornen, men det finns ändå goda chanser att se många meteorer.

– Ett gram kan man se, tio gram ser man ännu bättre. När det blir ett kilo eller tio kilo börjar det se ut som eldklot, säger Daniel Kastinen som doktorerar på att simulera rörelser i rymden på Institutet för rymdfysik

Eldklot är en ganska bra beskrivning. Jorden har kolliderat med Perseiderna, ett moln av grus och stoft som väger lika mycket som 300 miljarder bilar.

Stoftet följer kometen Swift Tuttle. Vi åker igenom svansen varje sommar och gruset möter atmosfären med en hastighet på 60 km per sekund.

Daniel Kastinen berättar att det är så snabbt att stenen börjar brinna.

– Det är väldigt snabbt. Om man har en sten som väger ett kilo och den kommer in i atmosfären i 60 km/s är det ungefär samma sak som att spränga 400 kilo dynamit i atmosfären, säger Daniel Kastinen.

I Kiruna där Daniel Kastinen doktorerar på Institutet för rymdfysik är det för ljust för att få ett bra skådespel även vid sjutiden i kväll när meteorerna regnar som mest intensivt.

Desto längre söderut i Sverige man kommer, desto fler brinnande stenar blir det däremot möjligt att se.

De flesta väger bara något gram eller ännu mindre, och det är tur.

– Desto större de blir desto sällsyntare blir dem. Det är bra för oss för annars skulle vi ha meteoritnedslag väldigt ofta, säger Daniel Kastinen.