Minskad export till Gaza slår hårt mot jobben

1:55 min

Svårigheterna att exportera och importera varor till Gaza försvårar för möjligheten till arbete. En ny sammanställning från FN visar att exporten från Gaza minskat med 40 procent jämfört med förra sommaren.

– Jag har jobbat med att producera och sälja varor i 30 år nu, men det har aldrig varit så här svårt, säger en lokal entreprenör när vi träffas på hans kontor i Gaza City.

Han vågar inte säga sitt namn av rädsla för att få mer problem att importera och exportera matvarorna som hans företag producerar och säljer.

Restriktionerna för att frakta varor in eller ut ur Gaza har under lång tid påverkat livet här, och möjligheten till arbete. Efter att Hamas tog över Gaza för tio år sedan svarade Israel med hårdare gränsrestriktioner.

– Innan dess var vi störst på Västbankens hela marknad med vår tomatpuré från Gaza, säger affärsmannen.

I en ny sammanställning gjord av FN:s organ OCHA har exporten på de tio åren minskat med hela 90 procent. Och varuleveranserna ut ur Gaza var förra månaden 41 procent färre jämfört med förra sommaren.

För den lokala entreprenören blev situationen då ännu svårare. Han hade påbörjat bygget av en fabrik på Västbanken, för att producera sin tomatpuré. En dröm som nu tycks långt borta.

– Det skulle ha blivit den enda tomatpuréfabriken i hela Västbanken och Gaza. Men jag och mina bröder fick för ett år sedan veta att vi inte längre får lämna Gaza. Så de nyinköpta maskinerna till fabriken står fortfarande kvar i en israelisk hamn och väntar, säger han.