Angela Merkel under valupptaktmötet i Dortmund.
Angela Merkel under valupptaktmötet i Dortmund. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Svårt för Merkels motståndare i tyska valet

"Angela Merkel är som person ett viktigt valargument för CDU"
2:40 min

Med sex veckor kvar till förbundsdagsvalet i Tyskland håller kristdemokratiska CDU:s Angela Merkel valupptaktsmöte i Dortmund.

– Merkel pratar om att allt är bra och att man ska fortsätta som man har gjort hittills. Det är huvudbudskapet, säger Daniel Alling, Sveriges Radios utsände på plats i Dortmund.

Vilka frågor går Angela Merkel till val på för att behålla den post som hon haft sedan 2005?

– Man kan säga att det handlar mycket om att "välj mig igen så kommer ekonomin fortsätta gå bra och arbetslösheten kommer fortsätta gå ner". CDU och Merkel går till val på full sysselsättning och att skapa det under den kommande valperioden.

– Angela Merkel är som person ett viktigt valargument för CDU.

Vilket stöd har Merkel i Tyskland?

– Just nu, sex veckor före valet, så leder CDU tämligen klart och Merkel ser ut att få behålla kanslerposten. Mycket kan hända, men socialdemokraterna måste få till en ändring i opinionen snabbt och frågan är om de klarar det.

Sveriges Radios Daniel Alling träffade nyligen socialdemokraten Martin Schulz (SPD) som utmanar Merkel på förbundskanslersposten. Vad har han för möjlighet att utmana henne från en fjärde period?

– Det finns två saker: Antingen att det händer något stort, terrordåd eller att det blir en ny stor flyktingvåg där vi vet att Angela Merkel kan vara lite sårbar. Eller att han hittar en fråga där han kommer åt Merkel.

– Schulz har försökt med olika saker, men det biter ännu inte. En sådan nyckelfråga måste han hitta för att kunna skada Merkel politiskt, men hittills har det inte gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".