Svårt för Merkels motståndare i tyska valet

1:58 min

I dag inledde de tyska kristdemokraternas ledare, förbundskansler Angela Merkel valrörelsen inför valet den 24 september. Hennes parti CDU leder klart i opinionsmätningarna och Merkel ville med sitt första stora valtal ge signalen att hon och hennes parti är garanten för att det ska fortsätta gå bra för Tyskland.

"Vi kommer arbeta för ett Tyskland som man lever gott och gärna i".

Det är Kristdemokraternas CDU:s huvudslogan i valrörelsen och något som förbundskansler Angela Merkel underströk i talet här i Dortmund på olika sätt.

Merkel påpekade till exempel att när hon tog över som förbundskansler 2005 efter socialdemokraternas Gerhard Schröder så var den tyska arbetslösheten högst någonsin i modern tid.

Nu är den, sa Merkel, så låg att hennes mål är att Tyskland ska nå full sysselsättning, alltså en arbetslöshet på under 3 procent, om hon och hennes parti får fortsätta regera under den kommande valperioden.

– Men å andra sidan lever vi i en brytningstid, i en tid med stor osäkerhet, fortsatte Merkel och ville förstås också ge budskapet att hon är garanten för att Tyskland också tar sig igenom denna osäkerhet på ett bra sätt.

Hon pratade också länge om den tyska bilindustrin, en nyckelindustri i den stora tyska exportsektorn som hamnat i trovärdighetsproblem på sistone efter dieselskandalen bland annat.

Merkel slog ifrån sig allt politiskt ansvar för det som hänt och skyllde allt på bilindustrins företagsledningar och manade till en snabb omställning av bilindustrins inriktning utan att äventyra arbetsplatser.

Ett valmöte med Angela Merkel är lågmält, närmast föreläsningsmässigt och innehåller inga stora jubel, mest bara artigt entusiastiska applåder.

Och i nuläget är Kristdemokraternas ledning i opinionsmätningarna så stor att Merkel idag framstod som mycket segersäker. Hon verkar ha kommit på det själv efter sitt tal idag, för 5 min efteråt, greppade hon mikrofonen igen.

– Jo, jag ville också bara påminna om att valet förstås inte är vunnet ännu, vi behöver varje röst, sa Angela Merkel lite pliktskyldigt.

Men för många som var på plats här i Dortmund kändes saken uppenbarligen redan klar:

– Jo, vi har alla känslan att Merkel kommer fortsätta som förbundskansler, sa CDU-väljaren Irmgard Karl.

Noterbart är att Merkel inte nämnde sin huvudmotståndare om förbundskanslerposten, socialdemokraterna SPD:s ordförande Martin Schulz, en enda gång i sitt tal idag.

Kanske är den interna självsäkerheten, så här sex veckor, för valet det största hotet mot en ny valseger för Kristdemokraterna.

Den första stora debatten mellan Angela Merkel och Martin Schulz hålls den tredje september.