Charlottesville
1 av 4
Flera personer har skadats i samband med de våldsamma sammandrabbningarna. Foto: CHIP SOMODEVILLA/TT
Tidigare i somras var det oroligt vid ett KKK-möte i Charlottesville, Virginia.
2 av 4
Tidigare i somras var det oroligt vid ett KKK-möte i Charlottesville, Virginia. Bilden är tagen 8 juli i år. Foto: Steve Helber
Charlottesville Virginia
4 av 4
Foto: CHIP SOMODEVILLA

Sammandrabbningar inför högerextrem demonstration i Virginia

Flera skadades i sammandrabbningar mellan högerextremister och motdemonstranter
1:01 min

I universitetsstaden Charlottesville i delstaten Virginia drabbade vit makt-grupper och högerextremister samman med motdemonstranter i kväll och flera personer skadades innan polisen beordrade nationalistgrupperna att lämna staden.

Högerextremisterna hade samlats i Charlottesville i protest mot att staden beslutat ta bort en staty av en sydstatsgeneral.

Bråken började redan på fredagskvällen med ett fackeltåg med högerextremister som skanderade nazistiska slagord.

Nu på dagen samlades ännu fler demonstranter. Vita nationalistgrupper med sydstatsflaggor, hjälmar, batonger och sköldar, bland annat med svensk text, "nog är nog" och öppet beväpnade personer i kamouflageuniformer.

Charlottesville är en ganska liten stad och i stadskärnan möttes extremisterna av motdemonstranter med svartröda anarkistflaggor.

Nu har undantagstillstånd utlysts och polisen har beordrat extremistgrupperna att lämna staden.

Den direkta orsaken till demonstrationerna är att stadens politiker beslutat ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee. Något som retat upp vita nationalistiska grupper som samlats från hela landet. Nationalisterna menar att de är förföljda för att de är vita, och att den vita historien håller på att suddas ut i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".