Bilattack mot demonstranter i Charlottesville

En bil körde i hög hastighet in i en folkmassa, under en högerextremistisk demonstration i amerikanska Charlottesville, i vad som såg ut att vara en medveten attack. Enligt uppgifter från flera nyhetsbyråer ska det ha varit motdemonstranter som attackerades.

President Donald Trump uttalade sig under lördagen och fördömde då våldet från alla sidor, efter demonstrationerna i staden Charlottesville i USA. Utan att peka ut någon av grupperingarna.

Virginiastaden har under lördagen skakats av sammandrabbningar mellan högerextremister och motdemonstranter.

Omkring klockan 14 lokal tid, då våldsamheterna som utbröt i samband med en högerextrem demonstration, tycktes ha lugnat ned sig, körde en bil in i en grupp motdemonstranter i centrala Charlottesville. Enligt vittnen på plats handlade det om en medveten attack.

– Den brände ned här och studsade över farthindren och sen backade den och körde på alla igen, säger en demonstrant på plats, som uppskattar att ett tiotal personer skadades i händelsen.

Senare under kvällen kom uppgifter från flera olika nyhetsbyråer om att en person omkommit och upp emot 19 personer skadats.

Sedan Charlottesville, i delstaten Virginia, beslutade att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee har staden fått återkommande besök av protesterande högerextremister. Men lördagens demonstration, under parollen "Förena högern", har varit den största hittills.

Avmarschen var utsatt till klockan 12 lokal tid, men redan dessförinnan drabbade högerextremister samman med antirasistiska motdemonstranter. Tv-bilder från platsen visade hur grupperna slogs och kastade föremål mot varandra.

Högerextremister sprutade också pepparsprej mot antirasisterna, och under vajande sydstatsflaggor poserade milismän framför antirasisterna hotfullt med automatvapen, vilket tillåts enligt Virginias så kallade "open carry"-lagar.

Bland dem som anmält att de planerade att delta fanns utöver sydstatsnationalister och högerextrema miliser även Ku Klux Klan-medlemmar och representanter för den så kallade alt right-rörelsen. Enligt bloggaren Jason Kessler, som tog initiativet till demonstrationen, är syftet både att bevara sydstatsmonument och att "stå upp för vita", skriver nyhetbyrån TT.

– Det här handlar om ett anti-vitt klimat i västvärlden och vita människors behov att kämpa för sina rättigheter precis som andra grupper gör, sade han i en intervju tidigare i veckan.

I Charlottesville har demonstrationen lett till skarpa avståndstaganden från politiskt håll, liksom till den största poliskommenderingen på 30 år och ett lokalt utlyst undantagstillstånd.

Under tidig söndagsmorgon, svensk tid, rapporterade flera nyhetsbyråer att en helikopter störtat i närheten av Charlottesville och att två personer omkommit vid kraschen. Det är ännu oklart om det har något samband med demonstrationsoroligheterna.