President Trump fördömer våldet

1:41 min

President Donald Trump fördömde våldet i Charlottesville under en presskonferens idag.

President Donald Trump uttalade sig under lördagen och fördömde då våldet från alla sidor efter demonstrationerna i staden Charlottesville i USA. Utan att peka ut någon av grupperingarna.

En person omkom och flera skadades när en bil, till synes medvetet, körde in i en folksamling efter att högerextremister och vit makt-grupper drabbat samman med motdemonstranter.

Bråken började redan i fredags kväll med ett fackeltåg med högerextremister som skanderade nazistiska slagord, hetsade mot judar och skrek ”white lives matter”.

Demonstrationen fortsatte under lördagen då nationalistgrupper utrustade med sydstatsflaggor, hjälmar, batonger och sköldar anslöt. Bland dem, öppet beväpnade personer i kamouflageuniformer.

I stadskärnan möttes extremisterna av motdemonstranter med anarkistflaggor och påkar. Guvernören utlyste undantagstillstånd och polisen beordrade extremisterna att lämna staden.

Strax därefter körde en bil, till synes medvetet, rakt in i en folksamling av motdemonstranter. Flera personer skadades och en uppges ha omkommit i attacken. Föraren av bilen greps senare av polis.

Nationalisterna menar att den vita historien håller på att suddas ut i USA. Den direkta orsaken till demonstrationerna är att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee ska tas bort.

Den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke sa att mötet i Charlottesville var början för USA:s vita att ta tillbaka sitt land, precis som Donald Trump lovat.

– Det var därför vi röstade på Donald Trump. Han sa att vi ska ta tillbaka vårt land. Och det ska vi göra.