Trump kritiseras för att inte fördöma högerextrema

2:08 min

USA:s president Donald Trump får kritik även från det egna partiet för att inte tydligt ha fördömt högerextremisterna som samlats för en demonstration i staden Charlottesville på lördagen, där en bil senare körde in i en folkmassa och dödade en människa och skadade 19.

En kvinna dödades och 19 personer skadades när en bil plöjde igenom en folksamling i samband med att en grupp högerextrema och ytterligare personer skadades i bråk mellan vit makt-grupper och motdemonstranter.

Delstatens demokratiske guvernör Terry McAuliffe gjrode klart att han inte vill se nazister i staden.

– Jag har ett budskap till de nazister som kom till Charlottesville i dag. Åk hem. Ni är inte välkomna här.

Den demokratiska guvernören kritiserade inte presidenten. Men det gjorde däremot fler republikanska senatorer. Bland annat tidigare presidentkandidaten Marco Rubio som tyckte att presidenten borde ha kallat bilattacken för vad den var – ett terrordåd.

Trump var mer allmän i sitt fördömande av kravallerna och underströk att våldet kom från många sidor.

– Vi fördömer på starkast möjliga vis det hat och det våld som visades från många håll, sa han. 

Trump har tidigare kritiserats för att han reagerat snabbt på dåd som begåtts av muslimer eller immigranter, men varit mer försiktig i fall med vita gärningsmän.

Bråken i Charlottesville började redan i fredags med ett fackeltåg med högerextremister som skanderade nazistiska slagord, hetsade mot judar och skrek "white lives matter".

På lördagen uppstod konfrontationer mellan vita nationalistgrupper utrustade med hjälmar, batonger och sköldar
och motdemonstranter med anarkistflaggor och påkar.

Guvernören utlyste undantagstillstånd och polis beordrade extermistgrupperna att lämna staden. Det var då en bil plötsligt körde in i en folksamling – till synes medvetet.

På mobilbilderna ser man hur människor kastas upp i luften och hur bilen sedan backar för att åka iväg. Polisen grep föraren som nu misstänks för mord.

President Trump talade om att nationens sår nu måste helas.

– Jag älskar vårt lands folk.Jag älskar hela folket. Vi ska göra Amerika stort igen. För hela folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista