Prognos: Halv miljon hemlösa britter om 20 år

2:22 min

Under de senaste fem åren har antalet hemlösa vuxit med en tredjedel i Storbritannien. Nu varnar välgörenhetsorganisationen Crisis att andelen kommer att stiga ännu mer under de kommande 20 åren om inte regeringen agerar.

Antalet hemlösa på Storbritanniens gator väntas fördubblas under de närmaste 20 åren. Enligt siffror från Heriot-Watt University i Edinburgh, så kan över en halv miljon människor komma att vara hemlösa då, de flesta i London, om inte åtgärder sätts in.

Ben, som vi kan kalla honom, är 45 år. Han blev hemlös när han var 13.

Han berättar att han har tur, han sover i en övergiven bil om nätterna, tillsammans med sin gravida partner som tigger utanför en annan tunnelbanestation. Ben får en hamburgare av en ung kille som går förbi och en liter mjölk av en annan.

Ben säger att många är vänliga, men att det även finns många ovänliga. Han sov på gatan istället för i bilen härom natten och blev då attackerad. Han pekar på sitt vänstra öga som är blodsprängt och svullet.

Hemlösheten är en nationell skandal säger oppositionspartiet Labours talesperson i bostadsfrågor, John Healey, till The Guardian. Enligt Healy beror ökningen på att det konservativa partiet har skurit ned på bostadsbidrag och antalet billiga bostäder.

Tidigare i sommar så publicerade nyhetstidningen The Independent officiella siffror på att antalet hemlösa stigit med 34 procent under de senaste åren med det konservativa partiet vid makten.

Regeringen svarar med att välkomna analysen kring utvecklingen av gruppen hemlösa. Nästa år kommer det att införas en ny lag som kräver att kommuner erbjuder stöd till dem som riskerar bli hemlösa. Utöver detta satsar regeringen på att investera 550 miljoner pund under de närmaste 20 åren för att hantera problemen med att allt fler saknar tak över huvudet i Storbritannien.   

Ben missbrukade heroin tidigare men när han blev ren fick han flytta in på ett härbärge. Men där hamnade han i slagsmål och säger nu att han inte är välkommen någonstans längre.

Han dricker alkohol för att orka sig igenom dagarna och får metadon utskrivet av sin läkare. Flickvännen kommer att flytta in i ett stödboende när barnet kommer, tror han. Om inte, så kommer socialen att ta barnet, fortsätter han, och tittar ner i marken.