Många sjuka av avloppsvatten i Gaza

1:49 min

På grund av att reningsverken inte har tillräckligt med ström spolas nu avloppsvatten rakt ut i havet. 73 procent av vattnet är förorenat enligt senaste mätningen.

I Gaza har den minskade eltillgången fått stora konsekvenser. På grund av att reningsverken inte har tillräckligt med ström spolas nu avloppsvatten rakt ut i havet.

Sjukhus larmar om att många blivit sjuka av vattnet.

– Sjukhuset jag arbetar på har fått in mängder av fall av sjuka barn, det är närmast en epidemi, säger läkaren Suhail Matar.

Hans egen familj har också drabbats. Suhails fru och två barn blev alla sjuka efter att ha badat längs Gazas strand. Sonen kräktes och hade diarré i fyra dagar, och behövde dropp för att få tillbaka vätska i kroppen.

Enligt kustmyndigheten är så mycket som 73 procent av vattnet förorenat jämfört med 40-50 procent för ett år sedan. Avloppsvatten spolas rakt ut i havet när reningsverken inte har tillräckligt med el, efter att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas drog ner på el-betalningarna. Vilket gjordes i ett försök att sätta press på Hamas som kontrollerar Gazaremsan.

De få eltimmarna, runt tre-fyra per dag, ställer till med många andra problem. På flera gator är trafikljusen nedsläckta och i hemmen går det inte att använda kylskåp eller luftkonditionering i värmen.

– Och när vi väl har el finns det inget vatten i rören, berättar Suad Ahmad, som har kommit ner till stranden för att svalka sig i vinden.

– Ofta är det mitt i natten när elen kommer tillbaka och då måste alla gå upp och städa, tvätta och laga mat, oavsett vilken tid på dygnet det är, säger Suad Ahmad.