Burkina Faso
Foto: AHMED OUOBA

Många döda efter attack i Burkina Faso

18 personer har dödats efter en attack på en restaurang i Burkina Fasos huvudstad. Flera män öppnade eld mot gästerna. Militär har kallats in och minst två gärningsmän har dödats.

En turkisk restaurang i huvudstaden Ouagadougou besköts på söndagskvällen lokal tid. Dådet har krävt 17 dödsoffer och 12 personer har skadats, bekräftar landets regering i ett uttalande.

– Det är en terrorattack, säger kommunikationsministern Remi Dandjinou.

Restaurangen Aziz Istanbul är populär bland utlänningar. Offren kommer från flera olika länder, enligt Dandjinou. Han säger att minst en av de döda är fransk medborgare. En turkisk medborgare finns bland de döda, bekräftar Turkiets utrikesministerium.

Attentatsmännen misstänks tillhöra al-Qaidas gren i Sahelregionen. Vittnen har berättat om intensiv skottlossning från tre män som anlände med bil vid halv tio på kvällen. De öppnade eld mot gäster som satt utanför restaurangen.

En kvinna säger till Reuters att hon firade sin brors födelsedag på restaurangen.

– Jag bara sprang, men min bror är kvar där inne, säger hon.

Även efter det att militär och polis kommit till platsen hördes sporadisk skottlossning, enligt en journalist på nyhetsbyrån AFP.

Säkerhetsstyrkorna har gått till motattack, bekräftar kommunikationsministern. De misstänkta gärningsmännen ska befinna sig i en del av byggnaden där restaurangen ligger och en insats pågår.

En person i säkerhetsstyrkorna säger att gärningsmännen har tagit gisslan i byggnaden. Regeringen bekräftar, via kommunikationsministern, att människor är fast i huset.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder och gränsar i norr till Mali som under lång tid har kämpat mot våld från militanta islamister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".