Kina och USA
Foto: Alex Brandon

USA kan sätta större tryck på Kina i handelsfrågor

"Handeln är ett problem, men Nordkorea ett större problem"
1:45 min

USA planerar att sätta större tryck på Kina i handelsfrågorna. Presidenten har länge kritiserat Kina för orättvisa villkor mot USA men avstått från att agera. Nu tycks USA ändra taktik och förklaringen kan finnas i Nordkorea.

Under valrörelsen var Kina den ständiga måltavlan för Donald Trump. Kina fuskar med sin valuta och sätter upp handelshinder och gör så att amerikanska jobb försvinner.

Men som president drog han ner på kritiken när handelsfrågorna med Kina ställdes mot säkerhetsfrågorna och Nordkorea.

Handeln är ett problem, men Nordkorea ett större problem. Så om Kina kan hjälpa oss där, så kan jag bortse från handelsfrågorna har Trump sagt flera gånger. Senast i förra veckan. Men nu ökar han trycket.

Presidenten vill granska de regler som tvingar amerikanska företag som verkar i Kina att överföra bland annat tekniskt kunnande till Kina. Enligt USA blir konsekvenserna att Kina kan piratkopiera amerikanska innovationer för att sedan själva exportera produkter av samma slag.  

Om USA skulle finna att Kina missbrukar reglerna så kan USA införa höga importavgifter på kinesiska varor.

Granskningen skulle påbörjats för flera veckor sedan men sköts upp. En spekulation är att USA inte ville irritera Kina inför att säkerhetsrådet skulle rösta om nya sanktioner mot Nordkorea.

Nu finns oro för att Kina inte kommer anstränga sig för att genomföra de nya sanktionerna. Och då startar USA sin undersökning. Källor i Vita Huset säger att det inte finns någon koppling.

Trump talade med Kinas Xi Jinping i fredags. Det är okänt om han då berättade om planerna. I dag ska president Trump hålla presskonferens.

Granskningen kan ta lång tid. Kanske upp mot ett år. Redan nu i veckan finns oro för nya provokationer mot USA från Nordkorea.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".