Tiotals döda efter skyfall i Nepal

1:11 min

I Nepal har minst 70 människor omkommit i jordskred och översvämningar efter de senaste dagarnas kraftiga regn. Ungefär lika många saknas där vattenmassorna dragit fram, så dödstalet kan komma att stiga ytterligare.

– Jag såg tre äldre kvinnor som satt fast i sitt hem och ropade efter hjälp, men jag kunde inte göra något, vattenmassorna var för kraftiga för att jag skulle kunna ta mig dit, säger en nepalesisk man som bor i ett av de drabbade områdena, till Reuters.

Tv-bilder visar hur människor vadar i det midjehöga bruna vattnet medan regnet fortsätter vräka ner – hus som kollapsat och träd som svepts med.

Över hundra tusen personer är enligt Röda korset drabbade och 60 000 hem står under vatten. En familj uppges ha spenderat natten i ett träd för att undkomma vattenmassorna och i en av nationalparkerna fick 300 turister evakueras med hjälp av elefanter.

Även norra Indien har drabbats, där rapporteras 48 personer har omkommit när två bussar sveptes ner i en ravin.

Monsunregnen är viktiga för Nepal, som är beroende av sitt jordbruk, men skyfallen ställer också till stora problem när jorden på de branta bergssluttningarna luckras upp av regnet.

Hittills under årets regnperiod, som normalt pågår från juni till september, har över 100 personer omkommit.