Många döda i attack mot restaurang i Burkina Faso – var populär bland utlänningar

1:53 min

I västafrikanska Burkina Faso dödades 18 människor i en misstänkt terrorattack mot en populär turkisk restaurang under söndagskvällen och natten till måndagen.

Scenerna från söndagskvällen och natten väckte obehagliga minnen hos invånarna i huvudstaden Ouagadougou.

I januari ifjol dödades 30 personer och 170 hölls som gisslan bara ett par hundra meter ifrån restaurangen som attackerades igår.

Aline Kaboré var en av dem som var på restaurangen när attacken började.

– Vi hade precis ätit klart och väntade på vår chaufför utanför restaurangen när de började skjuta. Sen såg jag inget mer, berättar hon skärrat för nyhetsbyrån Reuters medan blod rinner från ett sår på hennes ben.

Säkerhetsstyrkor lyckades på måndagsmorgonen få ett slut på attacken och sköt ihjäl åtminstone två misstänkta gärningsmän.

Förutom gärningsmännen dödades 18 personer, varav flera kan ha utländsk bakgrund, uppger kommunikationsministern.

Restaurangen Aziz Istanbul är populär bland utlänningar. En av de döda var turkisk medborgare, bekräftar det turkiska utrikesministeriet, och minst en ska ha varit fransman.

Frankrikes president Emmanuel Macron har fördömt dådet, och franska åklagare har inlett en förundersökning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är ännu oklart vem som ligger bakom attacken, men misstankarna riktas mot al-Qaidas nordfrikanska gren, al-Qaida i Islamska Maghreb, eller AQIM.

De sade sig ligga bakom den liknande attacken ifjol, då flera västerlänningar dödades.

Burkina Faso har drabbats av flera mindre attacker under de senaste åren, men oftast vid gränsområdet till Mali, som har kämpat mot al-Qaida och andra extremislamistiska grupper sedan år 2012.

En multinationell afrikansk styrka har grundats för att bekämpa terrorism i Sahelområdet, dit också Burkina Faso hör.

På grund av resursbrist kommer styrkan inte att vara klar att inleda sin operation förrän senare i år.