Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Trycket växer när allt fler flyktingar och migranter tar sig till Spanien

Publicerat måndag 14 augusti 2017 kl 13.38
Ska Spanien få en liknande situation som den Grekland sett?
(2:30 min)
Människor i gummibåt ute på havet (arkivbild). Foto: Valdemar Lindekrantz/Kustbevakningen/TT
Situationen på Medelhavet blir allt mer spänd (arkivbild). Foto: Valdemar Lindekrantz/Kustbevakningen/TT

Allt fler flyktingar och migranter tar sig nu till Spanien via Medelhavet. Trycket ökar på den spanska kustbevakningen och mottagningarna. Och situationen bekymrar flyktingorganisationer.

Spansk tv visar hur räddningsfartyg från Guardia Civil försöker rädda människor till havs på väg till Spanien. En reporter berättar hur en afrikan drunknat efter att en grupp migranter förts ut till havs från Marocko av människosmugglare. Ofta är båtarna små för att inte bli upptäckta.

Vid den spanska solkusten har flyktingar och migranter kommit i land på stränder mitt bland badande turister. Hittills i år har nästan 9 000 människor kommit till Spanien via Medelhavet.

Det är en betydlig ökning jämfört med förra året och det är i sommar som strömmen varit tät. Ungefär 120 personer beräknas ha omkommit under flyktvägen till Spanien i år.

Många tar sig nu till fastlandet. Men också i de spanska enklaverna i Nordafrika har trycker ökat där människor både försöker ta sig över stängsel och via havet från Marocko.

Nyligen stormade 700 personer stängslet i enklaven Ceuta. De senaste åren har Spanien inte alls haft samma ström av människor och spansk tv beskriver dramatiken i situationen.

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar nu för att Spanien inte är förberett för att ta emot alla som kommer. Det behövs stora insatser för att stärka systemet enligt UNHCR som besökt polisstationer och mottagningscenter på den spanska solkusten.

Kritiken gäller bland annat hur flyktingar och migranter blir inlåsta i flera dygn innan de förs till mottagningar. Det gäller även barn. FN:s flyktingorgan rapporterar också om utrymmen utan dagsljus, med tunna madrasser på golvet och utan toalett.

Oron finns för att Spanien nu kan få en liknande situation som den Grekland sett med en tät ström av båtar. Spanien kan gå om Grekland i år i antalet flyktingar och migranter som anländer.

Men de allra flesta som kommer över Medelhavet till Europa tar fortfarande vägen till Italien via Libyen. Över 90 000 människor har kommit till Italien i år.

Att Spanien nu ser ett ökat tryck kan förklaras med att den västliga rutten via Marockos kust betraktas som en säkrare sträcka än den via Libyen, enligt flyktingorganisationer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".