KD lämnar försvarssamtal med regeringen – M och C stannar

2:10 min

Kristdemokraterna avbryter försvarssamtalen med regeringen, Moderaterna och Centerpartiet. Det meddelade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i dag. Men både (M) och (C) stannar kvar i förhandlingarna.

– Sveriges försvar behöver långsiktighet och man behöver ha mer resurser och det får man inte med regeringens bud, säger Ebba Busch Thor

Hur mycket mer kräver ni?

– Flera miljarder. Vi står ganska långt ifrån varandra och det har vi gjort under en lång tid. Det här är inte ett beslut som vi tar lättvindigt.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centern enades 2015 om hur mycket pengar försvaret ska få och vad det ska göra fram till och med år 2020.

Men pengarna har inte räckt till uppgifterna, enligt försvarsmakten, och det som som Kristdemokraterna nu hoppar av ifrån är samtalen mellan de fem partierna om hur mycket ytterligare försvaret ska få till 2020.

Förvarsminister Peter Hultqvist är märkbart besviken över Kristdemokraternas avhopp och tycker att de smiter från sitt ansvar.

– Jag tycker att driver man en förhandling då driver man den tills man ser att alla möjligheter är uttömda. Jag tycker det finns mycket mer som man kan göra i de här förhandlingarna. Jag tycker att deras beslut är märkligt, säger han.

Enligt Kristdemokraterna behövs tio miljarder kronor till försvarsbudgeten de kommande åren för att upprätthålla försvarets nuvarande uppdrag och få ytterligare förstärkningar. Det säger man att regeringen inte har kunnat möta.

Peter Hultqvist vill inte gå in närmare på hur mycket pengar regeringen varit beredd att utöka försvarsbudgeten med de kommande åren utan menar att det är föremål för förhandling.

– Det här är saker som är föremål för diskussion så det kan jag inte gå in på i detalj.

Han säger också att han förutsätter att förhandlingarna med Moderaterna och Centerpartiet fortsätter.

Både Centern och Moderaterna bekräftar för Ekot att de stannar kvar i samtalen med regeringen.

– För oss är det viktigt att kunna medverka till ytterligare satsningar på svensk försvarsförmåga här och nu och det gör att vi kommer försätta samtala tills vi vet huruvida den förutsättning finns eller inte. Sedan huruvida försvarsminister Peter Hultqvist kommer att kunna leverera detta det vet jag inte ännu, utan de samtalen pågår, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson.