Segeryra i Slovakien efter VM-guld

Det firades hela natten i Slovakien efter lördagskvällens seger i ishockey-VM när Slovakien vann över Ryssland med 4-3. Det är kanske den största PR-seger för Slovakien sedan landet blev självständigt för tio år sedan, rapporterar SR:s Centraleuropakorrespodent.
Glädjen är outsäglig i Slovakien och Peter Bondra som gjorde det avgörande fyra tre målet är en större hjälte än Aleksander Dubcek eller någon annan i slovakisk historia. Att för första gången vinna ett VM-guld i ishocky är naturligtvis för en ung nation som Slovakien en högsta vinst på livets och idrottens arena. Länge har slovaker plågats av att under den tjeckoslovakiska tiden bli kallade för tjecker, nu har de på Scandinavium i Göteborg klivit ur det mindervärdighetskomplexet. Under natten till söndag rann åtskilliga helkoliter öl och vin nerför slovakiska strupar sedan det skrivits idrottshistoria av aldrig för skådat slag för den unga nationen. Vid en storbildskärm i huvudstaden Bratislava hade 50 000 människor samlats för att följa matchen mot Ryssland. Slovakiens president och andra höjdare hade dock flugit till Göteborg i fem specialchartrade plan. För Slovakien var lördagskvällens seger av stor psykologisk betydelse och medlemskap i Nato och EU framstår nu närmast som en formsak, men det viktigaste för slovakerna är att inte bara tjecker kan vinna VM-guld utan också slovaker. På lördagen kom beviset.
Kjell Albin Abrahamson, SR:s korrespondent i Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista