Svensk professor förlorade kollega i attacken i Burkina Faso

1:48 min

I Burkina Faso är demokratin väldigt viktig och alla är måna om att försvara den, säger Sten Hagberg, professor i kulturantropologi vid Uppsala universitet. Han är på plats och kände ett av de 18 offren i den misstänkta terrorattacken på söndagskvällen.

Det är sorg och ilska som dominerar i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou, säger Sten Hagberg.

Att just Burkina Faso attackeras ser han som ett slag mot det fria livet i landet och ett försök att skapa osäkerhet och instabilitet.

Men det finns inget stöd för de här attackerna bland befolkningen.

– Det här är en attack på det öppna samhället. Det är en attack på caféliv, bistroliv och restaurangliv. Jag har en kollega som tyvärr omkom i natt. Hon var där, hade satt sig för att ta en kopp kaffe med en väninna och blev offer. Fler och fler sådana här historier kommer fram. Det är flera burkinska döda, en fransman bekräftad död.

Bara några hundra meter ifrån den turkiska restaurangen Aziz Istanbul som attackerades natten till måndag ligger restaurang Cappuccino.

En terrorattack mot den och ett hotell invid krävde 30 liv för ett och ett halvt år sedan. På söndagskvällen befann sig Sten Hagberg precis där.

– Igår kväll gick jag till restaurang Cappuccino och åt middag, därför att jag ville vara där för första gången och visa mitt stöd för ägaren som har öppnat restaurangen igen. Så gick jag över till mitt hotell och sedan tog det bara några minuter så började folk ringa och fråga var jag var.

Efter attacken i januari ifjol har det skett flera attacker vid gränsen till Mali i norra Burkina Faso. Men Hagberg säger att man tack vare samarbete över gränserna har lyckats minska på dem.

Det är också ett positivt tecken att säkerhetsstyrkorna i nattens attack agerade så snabbt.

– De var snabbt på plats, det tog 20 minuter från den första attacken till att man hade slagit en järnring runt och börjat bekämpa terroristerna.