Misstänkt för Svenljungamord fortsätter neka

1:37 min

Den 49-årige man som står åtalad för mord och rån på en 84-årig man i Svenljunga 2014 fortsätter att neka till brott. I Borås tingsrätt fortsatte rättegången på måndagen.

Det sista livstecknet från den mördade mannen var i slutet av april 2014, när han tog ut 200 000 kronor från sitt konto. Inte förrän drygt två år senare hittades mannens kropp, nedstoppad i en soptunna och täckt i cement.

Enligt åtalet är gärningsmannen en 49-årig man som arbetat åt offret i hemtjänsten. Det finns ingen teknisk bevisning som knyter mannen till brottet, men åklagaren har skjutit in sig på två bevisspår.

Det första är att 49-åringen, som hade en ansträngd ekonomi, månaderna efter 84-åringens död spenderat stora mängder kontanter. I inledande förhör har mannen sagt att han tror pengarna kommer från lån. Men i tingsrätten hävdade han att pengarna kommer från affärer med begagnade möbler. 

Åklagarens andra spår är den hemliga avlyssning som gjordes av mannen i slutet av 2016. Där ska han bland annat ha sagt: "Han dog, jag tog livet av han...ursäkta mig.. Ursäkta mig".

När 49-åringen konfronterades med uttalandet i tingsrätten förklarade han bland annat att han åt starka smärtstillande tabletter vid tiden.

– Han har haft adekvata förklaringar till de här telefonsamtalen, genom att han har använt starka tabletter, genom att han har blandat ihop dikt och verklighet. Som det ser ut nu tycker jag att mycket talar för en frikännande dom, säger mannens försvarsadvokat Leif Silbersky.

Kammaråklagare Maria Thorell var inte lika imponerad av mannens svar.

– Som jag ser det det är det uppenbart att det är han som ligger bakom mordet, säger hon.