Indisk vårdskandal väcker politiska krav

1:33 min

En sjukhusskandal med över 60 döda har satt brister i Indiens sjukvård på den politiska dagordningen.

I dag när Indien firar sin 70:e självständighetsdag kommer krav på att premiärminister Modi ska be om ursäkt för landets dåliga sjukvård i sitt stora tal.

I helgen dog över 60 personer, nästan hälften barn, när de var inlagda på sjukhus och inte fick den behandling de behövde, eftersom sjukhuset låg efter med räkningarna.

Det är monsunperiod i Indien och då drabbas många av hjärnhinneinflammation som sprids med myggen.

Bara i lördags kom över 400 nya patienter till sjukhuset i Gorakhpur med symptom, ungefär hälften var barn. En del av behandlingen kan vara att ge syrgas, men i helgen tog den slut på det överfulla sjukhuset.

Scenerna när syrgasen sinade var närmast obeskrivliga. Vittnen berättar för indiska medier hur desperata föräldrar fick manuella andningsmasker i händerna för att försöka rädda sina sjuka barn, många som låg på neonatal-avdelningen.

Men det var syrgas barnen behövde och sjukhuset låg efter med räkningarna. Personalen hade varnat för att syret var på upphällningen, enligt tv-kanalen NDTV, men ingenting hände.

– De skyldiga ska inte komma undan och regeringen kommer att vidta kraftåtgärder, säger delstaten Uttar Pradeshs chefsminister.

Nu är sjukhusdirektören avstängd. En utredning har inletts men sjukhuset förnekar att dödsfallen skulle ha berott på syrebrist.

Sjukvårdsmyndigheterna har nu levererat 83 flaskor med syrgas för att kunna möta behoven, men upprördheten över de avlidna barnen är stor i landet.