Nordkoreas ledare väntar med robotskjutningar mot ön Guam

2:03 min

En vecka efter hot om en robotattack mot ön Guam uppgav statlig nordkoreansk TV att Kim Jong-Un vill vänta med att genomföra attacken. Den senaste veckans utveckling har oroat Sydkorea och i dag sa president Moon Jae-in att eventuella beslut om en militär aktion fattas av Seoul.

– Beslut om en militär aktion på Koreahalvön kan enbart tas av Sydkorea och ingen kan ta ett sådant beslut utan oss, sa landets president, Moon Jae-In i ett tal i dag för att markera 72-årsdagen av befrielsen från Japan.

Kommentarerna från president Moon kommer en vecka efter det uppiskade läget mellan USA och Nordkorea skapade oro i regionen.

I förra veckan hotade Nordkorea med att testskjuta robotar som skulle landa nära den amerikanska ön Guam i Stilla havet. Attacken skulle enligt utsago genomföras i mitten på augusti.

Nordkoreansk TV kablade i dag ut bilder på vad som uppges vara den stund då Kim Jong-Un får en uppdatering om den planerade attacken mot den amerikanska ön Guam. Han ska enligt uppgift ha tagit beslut om att vänta med att genomföra den planerade robotuppskjutningen mot Guam och istället "titta lite till på amerikanarnas dåraktiga förehavanden".

Han ska även ha sagt att USA måste agera på lämplig vis för att minska spänningarna på Koreahalvön och sluta med arroganta provokationer, enligt statlig Nordkoreansk TV.

Experter tolkar det som att Kim Jon-Uns beslut öppnar dörren för att dämpa spänningarna och banar väg för att inleda dialog.

Den senaste veckans utveckling har även oroat Japan. I dag talade Japans premiärminister Shinzo Abe och president Trump per telefon om läget på Koreahalvön. 

– Genom ett orubbligt partnerskap mellan USA och Japan och i samarbete med Kina, Ryssland och det internationella samfundet enades vi om att vår prioritering är att se till att Nordkorea inte genomför fler robotuppskjutningar, sa Japans premiärminister Shinzo Abe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista