KU-granskning kan bli het valfråga

0:19 min

På torsdag inleder Konstitutionsutskottets granskning av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Något slutdatum finns ännu inte, men frågan kan komma att väga tungt i valet, enligt statsvetaren Marja Lemne

I och med torsdagens extrainkallade KU-möte inleds Konstitutionsutskottets granskning av vad som egentligen hände i de så kallade IT-skandalen.

Men hur stor sprängkraft granskningen kommer ha för svensk politik beror på när resultatet kommer, menar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns Högskola.

– Det där är ju en väldigt strategisk fråga eftersom vi har val hösten 2018. Frågan är vem som vinner eller förlorar på om det skulle dra ut på tiden, säger hon till P1-Morgon.

Utöver att granska de anmälningar som lämnas in till utskottet gör Konstitutionsutskottet varje år en årlig granskning av hur regeringen har skött sig.

Rapporten kommer i juni och enligt Marja Lemne kan det vara avgörande om granskningen av Transportstyrelsen läggs till nästa års rapport, som alltså står klar bara ett på månader innan riksdagsvalet i september.

– Det vi undrar nu är ju om man kommer att snabbehandla det här eller om man kommer lägga det till den rapport som kommer i juni 2018.

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) vill inte kommentera hur valåret kan påverka när rapporten står klar men säger till P1-Morgon att han gärna ser att KU inväntar regeringens egna granskningar av frågan. De ska stå klara den sista januari 2018.

– Vi vill ha gott om tid för att fördjupa oss i den här stora och viktiga frågan. Min bedömning är att vi vart fall hamnar efter nyår, säger han

Men Andreas Norlén menar att man under de tre senaste åren byggt ett brett förtroende mellan partierna i KU. Han tror därför inte att valåret kommer att påverka Konstitutionsutskottets granskning

– Självklart ökar de politiska spänningarna under ett valår, det är oundvikligt. Men jag hoppas att den andan kan leva vidare trots de spänningar som blir i politiken när ett val närmar sig, säger han.