En person håller upp en amerikansk och en kubansk flagga framför ett staket och ett hus.
Foto: AP/TT.

Kubanska bloggare för en intensiv debatt om landets riktning

Pågår en intensiv debatt i sociala medier
1:52 min

På Kuba pågår en intensiv debatt om vilken riktning landet är på väg att ta, och hur USA har påverkat utvecklingen. Under Obamas tid som amerikansk president splittrades Kuba, påstår regimvänliga bloggare.

Herbert Cardenas driver bloggen La Joven Cuba, det unga Kuba, en blogg som stödjer regeringen, men som är skarpt kritiskt och som menar att det krävs många och djupa reformer för att Kuba ska bli det land kubanerna är värda. 

– Vi måste återerövra känslan av att vara en del av något gemensamt, säger Herbert Cardenas.

– Vi måste formulera en nytt samhälleligt kontrakt där vi enas om vilket land vi vill ha.

– Men för att det ska kunna ske, säger han, måste kommunikationerna i samhället utvecklas.

Herbert Cardenas och dussintals andra bloggare på Kuba sysslar just med det. Att väcka debatt om de frågor som berör medborgarna, men som oftast tigs ihjäl av de officiella medierna.

Men det är inte lätt. Även om mycket har hänt de senaste två åren, så är misstron också inom bloggvärlden stor. Här finns dissidenterna som vänder sig direkt mot Kubas socialistiska system.

Men här finns också en växande grupp som definierar sig som socialister, men som kräver djupgående både ekonomiska och politiska reformer, som Herbert Cardenas.

En annan är den kände trubaduren Silvio Rodriguez, som också sitter i Kubas riksdag.

Han har den senaste tiden utsatts för ett veritabelt krig av "de sanna revolutionärerna" som anklagar honom för att ha sålt sig till fienden, för att ha låtit sig manipuleras av Obama eller, som någon skrev, kanske håller Silvio på att bli senil.

Silvio Rodriguez har på sin blogg svarat han mycket väl vet vilka som ligger bakom attackerna mot honom. Det är de inom partiets ledning som anser att det var ett misstag att återupprätta diplomatiska förbindelser med USA.

– Det är de, skrev Silvio Rodriguez, som föredrar krig framför fred.

– Och, tillade han, som tror sig ha har monopol på sanningen.

Ett längre reportage om USA och Kuba hör du i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".