Stefan Ingves, Riksbankschef, ränta, riksbanken (arkivbild). Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Stefan Ingves, chef för riksbanken. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Betydligt högre inflation i juli

Johan Prane: En rejält ökad fart
2:10 min

Inflationstakten uppgick i juli till 2,2 procent, jämfört med 1,7 procent månaden före. Mellan juni och juli ökade konsumentpriserna med 0,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Den underliggande inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i juli 2,4 procent, jämfört med 1,9 procent i juni. KPIF ökade med 0,6 procent mellan juni och juli.

– Det blev en rejält ökad fart med inflationen, säger Ekots ekonomireporter Johan Prane. Ett steg med en halv procentenhet från förra månaden – det är rätt mycket i sammanhanget.

– Konsumentprisindex ligger nu på 2,2 procent – detta är första gången på närmare sex år som inflationen ligger över riksbankens mål på 2 procent.

Den kyliga sommaren har nog varit det som mest bidragit till den höga inflationen, enligt Johan Prane. Många människor har valt att flyga utomlands, till varmare ställen. 

– Detta har ökat efterfrågan på charterresor, men också på reguljära flygresor utomlands. Dessa resor ökade med närmare 20 procent den senaste månaden.

Kommer den höga inflationen påverka Riksbankens beslut angående räntehöjningar? 

– Med dagens besked har vi kommit ett litet steg närmare en räntehöjning, det vill säga att man kan lämna den rekordlåga nivån på minus en halv procent.

– Men Riksbanken ska nog invänta ett mera stabilt läge. Den höga nivån just nu beror ju framför allt på ökningen på charterresor, det handlar alltså om en tillfällig uppgång. Riksbanken har tidigare sagt att man kommer börja med räntehöjningen i mitten av nästa år, säger Ekots ekonomireporter Johan Prane.

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna under de senaste tolv månaderna.

Ekonomerna hade i genomsnitt trott på en lägre inflationstakt. Genomsnittsprognosen för KPI låg på 1,9 procent och för KPIF på 2,0 procent, enligt Reuters enkät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".