Rå kyckling styckas på en röd skärbräda. Arkivbild: Cornelius Poppe/TT.
Rå kyckling är inte att leka med. Foto: Cornelius Poppe/TT.

Dålig kunskap bland unga ökar risk för matförgiftning

"Många unga lagar sällan eller aldrig mat hemma"
1:45 min

Det råder stor brist på kunskap i hur man tillreder och hanterar livsmedel för att undvika matförgiftning, visar en ny avhandling från Uppsala universitet. Mer hemkunskap i skolan skulle kunna hjälpa till att skapa mer medvetna konsumenter, skriver nu flera experter på DN Debatt.

Det handlar i första hand om hur man hanterar och förvarar risklivsmedel som kyckling, köttfärs och fisk, säger Marie Lange, doktor i Livsmedelskunskap på Uppsala Universitet. 

– Dels det här med att kycklingen kanske inte behöver vara genomstekt eller att man kunde smaka på rå köttfärs. Men också det här med hygien innan och när man lagar mat, säger Marie Lange. 

Matförgiftning drabbar runt en halv miljon svenskar varje år enligt uppskattningar från Livsmedelsverket. Men i många fall kan man undvika att bli sjuk genom rätt hantering, tillagning och förvaring av livsmedel som kött, mjölk och fisk.

Studien visar också att 60 procent av de 530 elever i årskurs 9 som svarat på frågorna sällan eller aldrig lagar mat hemma. Det är något som talar för att hem- och konsumentkunskap i skolan har en viktig roll att spela. 

– Här har vi ett ämne i skolan som har den här möjligheten att lära elever. Det är därför vi argumenterar för det här med att man utbildar konsumenterna. Det är viktigt att få bra vanor så tidigt som möjligt, säger Marie Lange. 

Hem- och konsumentkunskap är det ämne i grundskolan som får minst timmar enligt dagens läroplan. Totalt 118 timmar över grundskolans 9 år, det går att jämföra med idrott och hälsa som får 500 timmar eller bild och musik som får 230 timmar vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".