Foto: Vilhelm Stokstad/TT (arkivbild)
En begagnad bil säljs. Foto: Vilhelm Stokstad/TT (arkivbild).

Allt fler bilägare drabbas av fusk-säljare

Polisen: Var vaksam och håll i ditt registreringsbevis
2:00 min

Allt fler bilägare drabbas av skojare som åtar sig att sälja bilen men som behåller pengarna när bilen är såld. Polisen är överhopad.

Nu varnar polisen för bilskojare som åtar sig att sälja begagnade bilar för andras räkning men som åker iväg med bilen och behåller pengarna. En form av bedrägeri som har ökat kraft i år, säger Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter.

– De säljer din bil men du får inga pengar. Det dräller in ärenden. Vi hinner inte med det här inflödet. Det här är många, många, många miljoner kronor som det rör sig om, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter på Polisen.

Polisen hinner alltså inte med alla de fall där bedragare som kallar sig bilförmedlare tar bilen och behåller pengarna. Hur många fall det rör sig om eller hur mycket pengar som den här formen av bedrägerier omsätter kan Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter inte säga.

Jan Olsson understryker att det finns många ärliga bilförmedlare.

Men han säger att problemet med bedragare på den här delen av marknaden för begagnade bilar växer snabbt.

Bedragarna säger att de ska sköta allt krångel med att sälja den begagnade bilen. De tar bilen men säljaren får aldrig någon ersättning.

Bedragarna arbetar metodiskt och de kommer med fina löften.

– De skannar nätet på annonssajter med bilar som är till salu. Sedan kontaktar de ägaren och säger sig kunna sälja bilen, till och med till ett högre pris än i annonsen, säger Jan Olsson.

Den så kallade förmedlaren, som egentligen är en bedragare, agerar så att säljaren ska slippa alla besvär med att hantera papper och transaktioner.

– De dyker upp och hämtar din bil. Och ofta vill de att du ska skriva under överlåtelsen till den nye ägaren för att det ska bli smidigt i nästa led.

– Konsekvensen är att din bil redan då har försvunnit från ditt ägande och har gått över till nästa person. Och du får inga pengar för besväret, säger Jan Olsson.

Naturligtvis är dyra bilar mest lockande.

– Det de är ute efter är bilar som kostar över 200 000 kronor begagnade. Men de är inte kräsna eller svårflörtade, de tar även bilar nedåt 100 000 kronor.

Vad har du för råd till dem som ska sälja sin bil?

– Uppmärksamhet naturligtvis. Och är det någon som säger att "jag kan förmedla din bil ett högre pris”, de prutar inte ens på det pris som du har uppgett – det är en signal om att man borde bli lite misstänksam.

– Och du ska naturligtvis hålla i ditt registreringsbevis tills du har fått pengarna på ditt konto, säger Jan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".