Foto: Wiktor Nummelin/TT.
Än så länge vajar Storbritanniens och EU:s flaggor sida vid sida. Foto: Wiktor Nummelin/TT.

Storbritannien vill ha tillfällig tullunion – sval reaktion från Bryssel

EU-kommissionen: Vi behöver andra besked först
1:29 min

Storbritanniens regering har i dag släppt det första förslaget på hur utträdet ur EU kan komma att se ut. Brexitministern David Davis föreslår att Storbritannien stannar kvar inom tullunionen under en övergångsfas. I Bryssel har reaktionen på britternas utspel varit sval.

– Vad brittiska och europeiska företag är oroade över är det omtalade stupet, säger brexitministern David Davis till BBC.

Att det existerande handelsavtalet med EU helt upphör att gälla från en dag till en annan skulle vara ett hårt slag för de företag som trafikerar gränsen till EU.

Dagens förslag innebär att Storbritannien stannar kvar inom tullunionen under en övergångsperiod så Storbritannien under tiden kan sluta nya handelsavtal med andra länder.

Oppositionen här i Storbritannien anser att förslaget är rörigt och absurt eftersom det är omöjligt att teckna nya avtal med andra länder samtidigt som man ingår i den europeiska tullunionen.

Skottlands försteminister Nicola Strurgeon skriver på twitter att det verkar som att den brittiska regeringen fortsätter tro att man kan ha kvar kakan och samtidigt äta den.

Men David Davis har en annan åsikt.

– Att låta Storbritannien stanna i tullunionen är lika gynnsamt för både oss och för EU, säger brexitministern.

I Bryssel blir det inga stående ovationer efter britternas utspel. Ointresset beror inte enbart på att belgarna firar jungfru Marias himmelsfärd i dag och att allt därför är stängt i Bryssel. Nej, snarare handlar det om att det inte är de framtida handelsförbindelserna som EU i första hand vill ha besked om.

Nästa förhandlingsrunda drar igång om knappt två veckor och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har gjort tydligt att han innan dess vill ha flera klarlägganden från britterna i tre avgörande frågor. De frågorna ska vara på god väg till en lösning innan EU är berett att göra upp om någonting annat.

Hur mycket pengar är britterna beredda att betala vid utträdet, för åtaganden som landet redan har gjort? Enligt EU handlar det om mellan 60 och 100 miljarder euro. Vilka rättigheter ska EU-medborgare som bor i Storbritannien ha i framtiden, och tvärt om? Och hur ska gränsen mellan Irland och Nordirland hanteras?

I en skriftlig kommentar skriver EU-Kommissionen i dag att alla förtydliganden från Storbritannien är välkomna, men man fortsätter att begära besked i de andra frågorna först. Dessutom sägs det att friktionsfri handel med EU inte är möjligt utanför den gemensamma marknaden och tullunionen.

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".