Grupp med personer och översvämning.
Sierra Leones president Ernest Koroma besökte i dag den värst drabbade platsen. Foto: TT.

Sierra Leone vädjar om hjälp efter jordskredet

Fruktar att kolera och tyfoidfeber ska spridas
1:13 min

Sierra Leone ber nu omvärlden om akuthjälp efter det katastrofala jordskredet i går. Enligt myndigheterna har över 300 personer omkommit, och enligt Röda Korset saknas fortfarande 600 personer.

Sierra Leones president Ernest Koroma bad omvärlden om hjälp att hantera den akuta situationen i landet, när han tidigare i dag besökte den värst drabbade platsen för måndagens jordskred.

Minst tre tusen personer har blivit hemlösa, och regeringen fruktar att de många döda kropparna ska sprida sjukdomar som kolera och tyfoidfeber. En talesperson för regeringen uppmanar, vis av erfarenheten från ebolaepidemin i landet, anhöriga att snabbt begrava de döda.

Storbritannien, som efter ebolautbrottet 2014-2016 investerade i krisberedskap i Sierra Leone, har redan sagt att man ska bistå landet med hjälp.

Samtidigt fortsätter sökandet efter döda och överlevande. I det värst drabbade området Regent i huvudstaden Freetown är det på grund av de många svartbyggena svårt att veta hur många som bodde där, och därmed hur många som fortfarande saknas. Klart är att dödstalet väntas stiga – under dagen grävdes flera kroppar fram eller sköljdes upp på olika platser i huvudstaden.

Det är inte första gången Sierra Leone drabbas av översvämningar under regnperioden. Den allt snabbare avskogningen runt Freetown ökar risken för jordskred, och de dåliga eller obefintliga avloppssystemen förvärrar översvämningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".