Amerikanskt motstånd mot FN-domstol ökar

I USA har ett av kongressens tyngsta utskott gett klartecken till att våld får användas för att frita amerikaner som riskerar att ställas inför FN:s Internationella brottsmålsdomstol. Domstolen ska inrättas i Haag i Nederländerna nästa år, men USA har valt att ställa sig utanför.
Medan alltfler länder utanför USA väljer att ansluta sig till den Internationella brottmålsdomstolen, som av anhängarna betecknats som det det största som hänt folkrätten sen FN bildades, så blir det amerikanska motståndet allt hårdare. Presidentens befogenheter ökar Den inflytelserike republikanske kongressledamöten Tom de Lay har fått ett av representanthusets tyngsta utskott att säga ja till utökade befogenheter för presidenten att förhindra att amerikaner ställs inför rätta i domstolen, som ska döma i mål mot misstänkta för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. 139 länder har skrivit under överenskommelsen om domstolen, och hittills har ca 70 ratificerat, alltså definitivt godkänt, att den inrättas. Men Tom de Lay avfärdade domstolen med flera nedsättande omdömen, och precis som flera andra ledande amerikanska politiker, bland andra försvarsminister Donald Rumsfeld, anser han att domstolen kan komma att användas för politiska rättegångar mot framför allt amerikaner. Demokrater kritiska I det förslag som nu godkänts, och som representanthuset också väntas säga ja till redan den kommande veckan, ges alltså presidenten rätt att med hjälp av militär makt frita amerikaner som domstolen vill ställa inför rätta, och att avbryta all vapenhjälp till länder som godkänt att den inrättas, med undantag för allierade inom till exempel NATO. Ledande demokrater, som hoppas kunna mildra åtgärderna kallar förslaget skamligt, och anser att det sänder ett budskap till omvärlden att USA bara tänker på sig självt. Bland andra Storbritanniens utrikesminister Jack Straw har den gångna veckan i samtal med sin amerikanske kollega Colin Powell försökt få amerikanerna att ändra inställning, men motståndet mot domstolen är hårt i regeringen - inte minst från president Georg Bush själv. Kritikerna har ifrågasatt vilken tyngd domstolen egentligen får om inte supermakten USA stödjer den, och den oron lär bli än större om amerikanerna dessutom nu formellt väljer att direkt motarbeta världsdomstolen.
Anders Ask, SR:s korrespondent i New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".