Människor med plakat på en gata.
1 av 2
När Donald för första gången på över att halvår besökte sitt hem i Trump Tower i New York möttes han av ett enormt polisuppbåd och tusentals demonstranter. Foto: Thomas Nordegren/Sveriges Radio

Tusentals demonstrerade vid Trump Tower

30 lastbilar fyllda med sand var parkerade framför byggnaden
1:50 min

För första gången på över att halvår är president Trump tillbaka i sitt hem Trump Tower i New York. Han möttes av ett enormt polisuppbåd och tusentals demonstranter.

Framför Trump Tower har man parkerat ett 30-tal stora lastbilar fyllda med sand för att förhindra varje möjlighet att köra in med något fordon. Femte avenyn är avspärrad och demonstranterna har ringats in ett kvarter nedanför Trump Tower.

– Det tog presidenten två dagar att fundera på om han skulle göra det självklara och ta avstånd från när nazister mördar människor som fredligt demonstrerar mot rasism, sade en medelålders kvinna med ett plakat med en bild av Hether Heyer, 32, som mejades ner i Charlottesville i lördags.

De högerextrema gruppernas möte i Charlottesville var arrangerat som en protest mot att staden beslutat att flytta en staty av sydstaternas befälhavare i det amerikanska inbördeskriget general Lee.

Sydstatsflaggan, statyer och minnesmärken från ett krig som slutade 1865 har laddats med stark symbolik hos rasistiska grupper.

Medborgarrättsgrupper har de senaste åren fått många städer att ta bort dessa som de menar unkna symboler för rasism och förtryck, men det finns fortfarande 1 500 sådana minnesmärken kvar.

I går tog en grupp i Durham i North Carolina saken i egna händer, vid en demonstration satte de satte upp en stege på en staty av en sydstatssoldat och störtade den till marken.

Kraven på att presidenten ska avskeda sin chefsrådgivare Steve Bannon växer. Kritikerna menar att han står för nära extremhögern och ligger bakom presidentens senfärdighet att fördöma rasistiska dåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".