Demonstration för Hamza Yalcin. Foto: Ozan Kose/TT.
Demonstranter i Barcelona med plakat som kräver frihet för Yalcin. Foto: Ozan Kose/TT.

Protester mot gripandet av svensk journalist

"Turkiet följer inte mänskliga rättigheter"
2:29 min

I Spanien är reaktionerna starka på gripandet i Barcelona av den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin.

– Gripandet har väckt mycket upprördhet och fått stor plats i all massmedia i Spanien och bland många politiska partier, berättar Luis del Pino författare och känd programledare i radio i Madrid.

Han betonar hur det finns en utbredd uppfattning i Spanien om att Turkiet inte följer mänskliga rättigheter och att landet använder sig av en internationell arresteringsorder för att förfölja oppostionella.

– Därför har hela journalistkåren här både på höger- och vänstersidan, pressfrihetsorganistaioner och politiker agerat mycket högljutt efter gripandet. Nu avvaktar vi besluten i Spanien men är vaksamma, mobiliserar och måste vara beredda med protester för att Hamza Yalcin inte ska lämnas ut till Turkiet, säger han till Ekot.

Också El Mundo, El Pais, El Diario är bland de som rapporterar. På stora spanska ledarsidor kräver redaktörer att den svensk-turkiske journalisten ska släppas.

Den turkiska regeringen har anklagat honom för att vara ledare för en terroristorganisation, och använt sig av Interpol, men spanska medier tror inte på anklagelserna. Borgmästaren i Barcelona är en av dom som skrivit till turkiska konsulatet i staden och spanska myndigheter med krav på att Hamza Yalcin släpps. Också tidigare domare i Högsta domstolen har reagerat.

Att journalisten som bott i Sverige i över trettio år och skriver på distans för en vänstertidning i Turkiet gripits i Spanien har också anmälts till en spansk ombudsman för allmänheten. Enligt Luis del Pino har spanska myndigheter följt de procedurer de måste. Det svenska konsulatet och utrikesdepartementet har hela tiden kontakt med myndigheterna i Spanien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".