Kuvert från Pensionsmyndigheten och ett äldre par.
Fler valmöjligheter. Foto: Maja Suslin/TT, Hasse Holmberg/TT.

Pensionsflytt ska bli enklare

"Människor ska själva bestämma"
1:07 min

Pensionssparande är ofta låst till vissa bolag. Men nu föreslår regeringen enklare regler för att flytta pensionspengar.

– Ja, vi tycker ju att människor ska få bestämma så långt som möjligt själva över sitt pensionssparande. Därför skärper vi nu kraven på att man måste ha rimliga avgifter och att vi också ställer krav på att man har rimliga hanteringstider och syftet är ju att skapa möjligheter för människor att själva bestämma, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Den som idag vill flytta sitt pensionssparande kan få betala tusenlappar och vänta i månader. Varför inte hundralappar och dagar i stället, frågar sig många.

Bolagen som förvaltar pensionssparandet ska nu få ett tak för hur stora avgifter de får ta ut, och avgifterna måste avse bara kostnader som uppstår vid flytten som administration. Och flytten måste ske snabbt.

Claes Hemberg är sparekonom på Avanza, ett nätmäklarbolag som gärna vill vara med på marknaden när pensioner ska flyttas och gärna vill se avregleringar.

– Äntligen! Vi har väntat på det här i många år. Det är många sparare som vill flytta sina pensioner, och få billigare pensioner. Det här är verkligen på tiden, säger Claes Hemberg.

Men det här är bara ett förslag som ska ut på remiss, och det gäller bara nya pensionsavtal, tecknade efter 2007. Det gäller inte pensionssparande som regleras i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare, vilket faktiskt är de flesta. Men Claes Hemberg gillar ändå förslaget.

– Om det här nu fungerar bra i den privata eller fria sektorn, då kommer även kollektivavtalade pensioner att inspireras och bli bättre och billigare på sin service.

Men Dan Wallberg, pensionsexpert på fackliga samarbetsorganisationen PTK tror inte att kollektivavtalade pensioner skulle följa efter så småningom. Facken har handlat upp bra pensionsavtal med låga avgifter och då måste alla medlemmar vara med, förklarar han.

– Ska vi kunna ha helheten med låga avgifter och kvalitetssäkrade produkter att erbjuda, då måste vi se det över hela linjen. Det tjänar alla på, även de få som kanske har andra önskemål, säger Dan Wallberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".