Foto: Terje Pedersen/TT.
Titanic-museet i Belfast. Foto: Terje Pedersen/TT.

Irlands kulturliv kan drabbas av brexit

"Skulle förstöra allt jag arbetat med"
1:54 min

Konsekvenserna av brexit oroar många näringar på Irland, också kultursektorn. Med dagens system kan kulturarbetare arbeta över hela ön.

– Den fria rörligheten är en viktig fråga. Vi och Nordirland samarbetar om turnéplaner för teater och uppträdande och delar på kostnaden. Och kulturinstitutioner tänker hela Irland när man planerar sina produktioner eftersom Belfast är öns näst största stad, säger Sean MacCarthaigh, talesperson på irländska Kulturrådet i Dublin.

Landgränsen mellan Irland och Nordirland är idag osynlig och 30 000 människor åker över gränsen dagligen.

Från myndighetshåll i Dublin är man också orolig för hur frågor kring beskattning ska kunna lösas. En hel del människor arbetar i Storbritannien fast de bor i Irland till exempel.

Sedan är det regelverket kring hur man hanterar personlig data mellan ett EU och icke-EU land som bland annat påverkar ansökningsprocesser.

– Kommer det att bli en avskräckande faktor, kommer konstnärer att känna sig osäkra på om de är välkomna i Nordirland, undrar säger Sean MacCarthaigh.

Sharon Treacy-Dunne startade för 23 år sedan Cross Border orchestra of Ireland för att stärka freden på ön genom musiken. Orkestern har idag växt till en symfoniorkester för unga, därutöver har man en körverksamhet som omfattar 25 000 barn över hela Irland.

För henne vore en hård landgräns mellan söder och norr ett stort bakslag, alltså en gräns där man behöver passera en gränspostering och visa pass.

– Det skulle förstöra allt det jag arbetat med, säger Sharon Treacy-Dunne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".