Ansökan om tillfälligt pass.
1 av 5
Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT och Janerik Henriksson/TT.
Ansökan.
2 av 5
Ansökan om tillfälligt pass. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ansökan om tillfälligt pass.
3 av 5
Ansökan om tillfälligt pass. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ansökan om tillfälligt pass.
4 av 5
Ansökan om tillfälligt pass. Foto: Janerik Henriksson/TT
Landvetter flygplats.
5 av 5
Landvetter flygplats. Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT

Felaktig passhantering på Landvetter

Polischef: Om det stämmer är det förfärligt
1:28 min

Misstänkta brottslingar kontrolleras inte korrekt innan de får tillfälliga pass och barn får pass trots att endast en förälder ansökt. Enligt personer med insyn utfärdas pass på Landvetter systematiskt i strid mot lagen, enligt TT. Nu har gränspolisen anmält den egna verksamheten.

TT har pratat med två källor med insyn och tagit del av flera ansökningar som visar att bristerna i passhanteringen på Sveriges näst största flygplats är stora. 

Provisoriska pass har godkänts utan giltig legitimation och giltiga ordinarie pass inte återkallats, med motiveringen att "det blir för krångligt".

Vidare har inte misstänkta brottslingar kontrollerats på rätt sätt innan pass utfärdas.

Dessutom ska det flera gånger ha utfärdats provisoriska pass till barn trots att ansökningarna varit ogiltiga. I regel ska båda vårdnadshavarna skriva under en provisorisk passansökan för barn. Men en källa berättar för TT om ett tillfälle när bara en vårdnadshavare var på plats. Då ringde det inre befälet till den andra vårdnadshavaren och svaret räckte som legitimation.

"Vad händer om det kommer en pappa som vill ta med sin son ut ur landet, mot mammans vilja, och så får man plötsligt göra ett pass på Landvetter?", frågar sig en uppgiftslämnare som tycker att passhanteringen är så illa skött att den borde läggas ner.

Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i Region Väst och högste ansvarig för passhanteringen på Landvetter flygplats, är överraskad över uppgifterna som kommit fram. Hans bild är att det fungerar bra och han känner inte alls igen sig i uppgifterna som kommit fram. Men han har beslutat att anmäla den egna verksamheten. 

– Om det kommer fram att det är några brister får vi omedelbart åtgärda dem. Men exakt hur vågar jag inte svara på i nuläget, säger han.

Enligt uppgift ska en chef ha sagt att "det spelar ingen roll med rättssäkerhet var gäller pass på Landvetter".

– Ett förfärligt uttalande. Jag hoppas verkligen inte att det stämmer. Där ska det vara hundraprocentig rättssäkerhet, naturligtvis. Jag har absolut ingen annan uppfattning, säger Stefan Kristiansson.

Utredningen kommer att bedrivas av polisens fristående avdelning för särskilda utredningar där en åklagare får ta beslut om förundersökning ska inledas eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".