Anna-Karin Jatko sitter inne på ett kontor
Generaldirektör Anna-Karin Jatko Foto: Karl-Johan Larsson/EKN

Kraftig ökning av exportaffärer som garanteras

Generaldirektören: Svenska varor och tjänster efterfrågas
2:02 min

Svenska exportföretag vänder sig i allt större utsträckning till statliga Exportkreditnämnden för att garantera att de får betalt. Större krav från bankerna kan vara en förklaring.

– Jag tror att det dels beror på att det går väldigt bra i många delar av världen och att svenska företag har varor och tjänster som efterfrågas. Och att det dels beror på att riskmedvetenheten har blivit högre i den finansiella sektorn och finansiering är ju ofta en viktig del av export, säger Exportkreditnämndens generaldirektör Anna-Karin Jatko.

Statliga Exportkreditnämnden, EKN, ska främja svensk export genom att försäkra både exportföretag och banker mot risken att inte få betalt vid affärer.

Det kan ske på flera olika sätt, till exempel att de svenska företagen betalar för en sorts försäkring som gör att de får pengar från EKN i stället, om den utländska kunden inte betalar.

Det kan också handla om att EKN garanterar att de banker som finansierar exportaffären får betalt.

Antalet exportaffärer som garanteras har ökat kraftigt. Under det första halvåret är det drygt 1 000 affärer till 120 länder och det är en ökning med drygt 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Även totala värdet i kronor på affärerna har ökat, om än inte lika mycket. Det har ökat med nästan tio procent till drygt 18 miljarder kronor.

– Asien växer så att det knakar. Men även i Mellanöstern och många länder i Afrika, nu när råvarupriserna har stigit igen, så ser vi en ökade efterfrågan, säger Anna-Karin Jatko.

Samtidigt ökade riskerna och problemen med affärerna i fjol, vilket bidrog till att EKN gjorde en miljardförlust.

Men generaldirektören Anna-Karin Jatko tror inte problemaffärerna kommer öka ytterligare i år.

– Vi hade en tillfällig ökning 2016. Men vi ser ingen stigande trend hittills i år, med att det blir en stigande volym på skador. Vi ser inga större skador i enskilda affärer hittills i år. Men det kan naturligtvis ändras, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".