Brevbärare med post.
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ovanligt många klagomål på Postnord i sommar

Anette Jonsson: "Det är frustrerande och märkligt"
2:00 min

Många fler än vanligt har vänt sig till Post- och telestyrelsen med klagomål i sommar på grund av utebliven post. Problem med årets sommarbemanning, säger Postnord.

Men enligt Rågsvedsbon Anette Jonsson har bekymren med brevutdelningen pågått längre än så.

– Under perioder de senaste två och ett halvt åren. Det är frustrerande och märkligt. Jag har bland annat en prenumeration på en veckotidning som sällan dyker upp när Postnord har problem. Och deras egen reklam som skickas ut på måndagar och torsdagar var det väldigt längesedan jag såg, säger Anette Jonsson. 

Post- och telestyrelsen har i sommar fått in över ett tiotal klagomål som gäller utebliven post från flera håll i landet.

Kritiken handlar i många fall om att väntade brev och vykort sällan kommer fram och flera upplever att utdelningstillfällena blivit mycket färre den senaste tiden. Enligt Joakim Levin som är analytiker på Post- och telestyrelsen är sommarens missnöje något utöver det vanliga.

– Det händer någon enstaka gång att vi får in den här typen av klagomål, men det vi ser nu är något nytt. 

Enligt svenskdanska Postnord beror sommarens uteblivna post till stor del på att man haft svårt att hitta tillräckligt med personal under semestertiderna. Erika Ahlqvist är chef för distributionen på Postnord Sverige.

– Att vi inte har fått ut alla brev varje dag beror ofta på att vi har brist på personal på just den dagen. Vi har många sommarvikarier som kanske hoppat av i kombination med att vi överraskats av sjukdomar den senaste tiden, säger Erika Ahlqvist. 

Men att problemen med Postnords brevutdelningen skulle vara unikt för i år håller inte Rågsvedsbon Anette Jonsson med om. Enligt henne har det sett likadant ut under flera års tid.

– Jag har haft bekymmer med Postnord i två och ett halvt år. Och varje gång det har pågått under en längre period har jag skickat in klagomål till Post- och telestyrelsen, säger Anette Jonsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".