Piratjakt i Adenviken. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten.
1 av 3
Piratjakt i Adenviken. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten.
Två svenska stridsbåtar i hamn.
2 av 3
Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio.
Man i militärkläder står framför en stridsbåt.
3 av 3
Major Thomas Olsson leder styrkan på plats i Somalia. Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio.

Somaliska pirater åter aktiva – Sverige skickar styrka till Adenviken

Major: Piratverksamheten har ökat
1:49 min

Sjöröveriet utanför Somalias kust har tagit ny fart. Sverige skickar nu en styrka och två stridsbåtar för att bidra i kampen mot pirater.

Det är femte gången som Sverige deltar i den EU-ledda operationen Atalanta utanför Somalias kust.

I första hand ska de svenska båtarna eskortera fartyg lastade med varor till nödställda i Somalia men har också mandat att ingripa mot pirater.

– Piratverksamheten har ökat med början tidigt i våras. Vi är 34 svenskar som åker med det nederländska fartyget Rotterdam. Det är första gången vi har med både stridsbåtar och bordningsstyrka på ett utländsk fartyg, säger major Thomas Olsson som leder styrkan på plats i Somalia. 

Bakgrunden till att Sverige återigen skickar en militär styrka till Adenviken är alltså en ökad aktivitet bland pirater. Hittills i år har åtta fall av piratattacker mot fartyg längs den somaliska kusten rapporterats.

När piraterna härjade som mest i området under 2011 genomfördes drygt 170 attacker. Flera internationella militärinsatser och ökade satsningar på säkerhet inom handel och sjöfart såg länge ut att ha satt stopp för piraterna och förra året rapporterades endast två piratattacker utanför Somalias kust.

Karl Sörenson är tidigare projektledare för Afrikagruppen på FOI. Han säger att ökning av antalet piratattacker hittills i år delvis beror på att sjöfarten och det internationella samfundet har missbedömt säkerhetssituationen i området.

– I och med att sjöröveriet avtog så drog man ner på de marina insatserna, sjöfarten började agera lite mer som innan piraternas högkonjunktur, och samtidigt har läget i Somalia försämrats något den senaste tiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".