Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Kritik mot FI:s avgiftsnivåer

Publicerat torsdag 17 augusti 2017 kl 06.30
Professor: Det kanske ska vara oproportionerligt
(1:51 min)
Finansinspektionens logotyp
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Finansinspektionen kan ha tagit i för hårt i den första rundan beslut om sanktionsavgifter enligt en ny lag om marknadsmissbruk, anser Aktiespararnas vd.

Avgiftsnivån ifrågasätts sedan Ekot rapporterat om ett fall där Finansinspektionen beslutat om en sanktionsavgift på 400 000 kronor i ett fall där kursmanipulation hade gett en vinst på 12 000 kronor.

– Det finns en uppenbar risk att svenska myndigheter silar mygg och sväljer kameler. Den här typen av hårda tag mot privatsparare samtidigt som det är alltför sällan som man lyckas klämma åt de som verkligen går in för att manipulera kurser, det är naturligtvis olyckligt, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Kritiken från Aktiespararna kommer sedan Ekot rapporterat om ett fall där Finansinspektionen beslutat om en sanktionsavgift på 400 000 kronor i ett fall där kursmanipulation hade gett en vinst på 12 000 kronor.

En rad faktorer avgör avgiftsnivån, enligt Finansinspektionens jurist Magnus Schamuch. Utgångspunkten är att den ska ligga mellan noll och 50 miljoner kronor och vara EU-harmoniserad, proportionerlig och avskräckande. Hur allvarligt brottet är, vilka skador som orsakats och hur hög grad av ansvar den misstäntke kan säga ha påverkar också.

Ett tjugotal liknande fall är nu på väg att avgöras. Aktiespararnas vd varnar inför dessa beslut för att Finansinspektionen rör sig i en rättslig gråzon och kan vara ute på hal is med de höga avgiftsnivåerna.

– Här finns en otydlighet utifrån att vi har en ny lagstiftning där vi ännu inte har någon praxis. Då måste myndigheten gå ut och ge tydlig information om hur de kommer att tolka detta innan man kan ta i med hårdhandskarna och bötfälla personer som kanske agerar utifrån hur de tror att regelverket ser ut, säger Joacim Olsson.

Men juridikprofessor Lars Henriksson på Handelshögskolan tror att hårda sanktioner kan behövas om det ska avskräcka från insiderhandel och marknadsmanipulation.

– Det spelar ingen roll om du har tjänat något på det eller inte eller hur mycket du har tjänat. Att du har gjort det är illa nog helt enkelt.

400 000 kronor för 12 000 kronor i vinst, är det en rimlig nivå?

– Nej, det är inte säkert att det ska vara det heller. Man kan ju säga att det är oproportionerligt rent objektivt. Men det är kanske tanken med det också, att det ska vara oproportionerligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".