Man med dator framför sig och matvarukedjan Ica:s logga.
Icas vd Peter Strömberg. Foto: TT.

Ica vill köpa företag som säljer tjänster via nätet

Vd: Förvärv är absolut en möjlighet
1:30 min

Matjätten Ica har fallit på börsen efter rapporten som kom i morse. Vd Per Strömberg berättar att Ica vill köpa företag som säljer tjänster via nätet.

– Förvärv är absolut en möjlighet. Det handlar framför allt om tjänster, det kan man säga, tjänster som gör det enklare och bättre för våra kunder, säger Per Strömberg.

Det handlar inte om att Ica skulle köpa något företag som säljer varor på nätet. I stället vill matjätten köpa företag som säljer tjänster. Mer än så vill vd Per Strömberg inte säga.

Många bedömare talar om hur försäljningen av varor på nätet tar marknad från de vanliga butikerna.

Men när det gäller dagligvaruhandel säger Per Strömberg att näthandelns möjligheter är begränsade.

– Inom just det här varuavsnittet vill kunderna komma till butiken, se varorna, få inspiration och så vidare. Så det är inte riktigt lika enkelt med e-handel på mat som det är på många andra produktområden, säger Per Strömberg.

I dag går omkring två procent av den svenska dagligvaruhandelns försäljning via nätet. Andelen växer snabbt. Men Per Strömberg tror inte att andelen kommer att ligger över tio procent på lång sikt.

– Tittar man på de marknader i Europa som har kommit längre, som den engelska och den franska marknaden, så ligger man kring sex procent.

– Jag tror att på riktigt lång sikt kan det komma upp till fem till tio procent också på den svenska marknaden, säger Per Strömberg.

Icas vinst före skatt för årets andra kvartal var strax under 1,2 miljarder kronor. Omsättningen var strax över 27 miljarder kronor. Så här kommenterar Per Strömberg Icas vinst för kvartalet.

– Det är väl stabilt. Vi ligger på samma nivå som föregående år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".