Vägskylt och lastbil, EU- och Storbritannien flagga
Foto: TT

Brittiska regeringen föreslår nytt tullsamarbete på Irland efter brexit

"Vi vill inte göra några stora förändringar"
2:26 min

Den brittiska regeringen har i dag publicerat underlag för gränsen mellan Nordirland och Irland efter brexit, frågan som ses som en av de mest problematiska i förhandlingarna.

Enligt regeringen ska inga stora förändringar göras, inga fysiska gränshinder eller gränsposteringar.

– Vi vill inte göra några stora förändringar, vi vill att människor ska kunna fortsätta att ta sig över gränsen precis som nu, säger Nordirlandminister James Brokenshire till BBC

Det står klart när regeringen här i Storbritannien i dag publicerar officiella dokument för hur gränsen ska se ut efter mars 2019, när Storbritannien kliver ur EU.

Regeringen föreslår en ny typ av tullsamarbete för att undvika en skarp tullgräns. Regeringen vill inte ha några fysiska gränshinder eller gränsposteringar mellan Nordirland och Irland.

I stället vill man se ny teknologi som övervakningskameror och i vissa sammanhang vakter som kontrollerar den storskaliga internationella handel.

För EU är gränsfrågan mellan Nordirland och Irland minst sagt besvärlig att lösa.

Å ena sidan har unionen upprepade gånger betonat att britterna inte kan förvänta sig att behålla fördelarna av den gemensamma inre marknaden, efter att man lämnar.

Å andra sidan är det viktigt för Irland att rörligheten över gränsen till Nordirland fungerar smärtfritt. Och Irland är ju en del av EU.

På en presskonferens i Bryssel i dag svarade Kommissionens talesperson Annika Breidthardt undvikande på frågorna från journalister. Det enda beskedet var att det behövs en politisk uppgörelse först, sedan kan man diskutera de tekniska lösningarna

Den blodiga historien på Nordirland fortsätter att spöka i bakgrunden. Att den konflikten återuppstår måste vi på alla sätt undvika. Det säger Sveriges EU-minister Anne Linde i dag, apropå britternas ställningstagande.

– Vi vill ju att det ska vara fortsatt fredligt, fortsatt enkelt. Däremot kommer det ju att behöva någon form av gräns som är väldigt tydlig när det gäller varor. Det måste man hitta om man kan göra det mer elektroniskt, kan man hitta enklare vägar? Men se till att det inte blir spänning som det var förr i tiden, utan så enkelt som möjligt, det är vad vi vill ha säger EU-minister Ann Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".